Създадоха глобална база данни за работата на фотоволтаичните системи

PV Camper

Международен консорциум от изследователи създаде нова платформа за анализ на производителността и надеждността на фотоволтаични системи в различни климатични зони. Център на проекта “PV Camper” е база данни в облак, която съчетава изключително точно измерени метеорологични стойности и данни за ефективността на фотоволтаици от места с различна география и климат.

Тук изследователите имат достъп до ежедневно актуализирани данни от общо 13 тестови съоръжения на почти всеки континент. На тяхно разположение са: базова характеристика, експлоатационни и управленски протоколи, предложения за съвместни изследователски и развойни дейности и събития в мрежа. Те могат да използват данните в услуга на индустриални клиенти за подобряване на дизайна и оптимизация на фотоволтаичните системи в конкретна работна среда.

PV Camper

Консорциумът “PV Camper” включва изследователски институти от САЩ, Бразилия, Южна Корея, Великобритания, Мароко, Сингапур и Катар. От Германия участват Центърът за силициева фотоволтаика (CSP) на Fraunhofer и Университетът за приложни науки в Анхалт.

Може да харесате още...