Създадоха „снежен наногенератор“ за целогодишна ефективност на слънчевите панели

Snow TENG

Като цяло валежите и снегът по-специално значително възпрепятстват ефективното енергийно снабдяване на обекти с помощта на слънчеви панели. Специалисти от университета на Калифорния в Лос Анджелис имат за цел да премахнат този недостатък чрез иновацията, наречена Snow TENG. Устройството се характеризира от разработчиците като трибоелектричен наногенератор. Устройството се основава на технологията на извличане на електрически заряд, генериран при триене. Трибоелектричният ефект вече успя да намери широко приложение в различни технологични направления. Като един от илюстративните примери могат да се посочат сензорните екрани.

Snow TENG

В случая със Snow TENG, обмяната на електрони се дължи на контакта със снега, който има положителен заряд, с отрицателно зареден материал, който се състои от силикон и електроди. Такива облицовки могат да се комбинират с повърхностите на слънчевите панели. Така, дори под снежната покривка, слънчевата електроцентрала ще може да продължи да произвежда електроенергия целогодишно.

Snow TENG

Изследователският екип използва 3D печат, за да създаде устройството, което се състои от слой силикон и електрод за улавяне на заряда. Разработчиците смятат, че такъв генератор може да бъде произведен на ниска цена, като се има предвид лекотата на производство и наличието на силикон. Силиконът се използва широко в промишлеността, в продукти като лубриканти, изолация на електрически проводници и биомедицински импланти, а сега има потенциал за събиране на енергия.


Вижте също...