Създайте екологичен климатик и спечелете милион долара

Конкурс за откриването на нова технология за климатизация бе подкрепен от британския милиардер Ричард Брансън и индийското правителство.

Целта на състезанието е да се открие нов метод за охлаждане, който да не вреди на околната среда, тъй като в близко бъдеще системите за охлаждане ще стават все по-популярни, което ще увеличи още повече вредните ефекти, отговорни за климатичните изменения.

Наградата трябва да окуражи изобретатели за откриването на нова технология за охлаждане, която хем да бъде конкурентна на същестсуващите системи, хем да намали отделянето на вещества, като флуоровъглеводороди, които допринасят за глобалното затопляне.

Понастоящем в света има 1.2 млрд. броя климатични инсталации, като прогнозите сочат, че броят им ще нарасне до 4.5 млрд. до 2050 г. Причина за това е покачването на жизнения стандарт в страните от Азия, Африка и Латинска Америка.

Ако през 2050 г. се използва същата технология, както и днес, това увеличение в броя климатици ще бъде достатъчно за покачване на глобалната температура с 0.5 градуса по Целзий, сочат изчисленията на Rocky Mountain Institute – неправителствена организация, посветена на проблемите в енергетиката.

International Energy Agency също алармира за проблема, описвайки го като една от най-важните точки от международната енергийна политика.

Наградният фонд в състезанието е 3 млн. долара. До 2 млн. долара ще бъдат разпределени сред 10-те най-обещаващи проекта, а най-малко 1 млн. долара ще отидат за победителя в съревнованието.

Освен това участниците в конкурса могат да спечелят дори повече, ако изобретението им постигне комерсиален успех.

Брансън посочва, че няма гаранция това състезание да доведе до откриването на нова технология, но поне е добра отправна точка, която ще накара хората да започнат да мислят за този проблем.

„Има много хора, които искат да направят истинска разлика. Много предприемачи и технологични експерти с удоволствие биха били тези, които предлагат решение относно този проблем”, казва той.

Над 1 млрд. броя от очакваните 3.3 млрд. броя нови климатици ще бъдат в Индия – нещо, което провокира индийскиото правителство също да подкрепи конкурса.

Иън Кембъл от Rocky Mountain Institute посочва, че базовата технология на системите за охлаждане не се е променила от 100 години.


Вижте също...