pixel

СБ прогнозира недостиг на ток на Балканите

През следващите шест месеца Балканите ще бъдат изправени пред сериозни проблеми при снабдяването с ток. В страните там се очаква забавяне на икономиката.

Това се казва в доклад на Световната банка /СБ/ по повод природното бедствие, което обхвана югоизточна Европа през последните три седмици, цитиран от БГНЕС.

До момента, според официалните данни, при наводненията и свлачищата са загинали над 50 души – в Сърбия, Босна и Херцеговина и Хърватия. Властите в Белград и Сараево определиха природното бедствие като „най-катастрофалното за последните сто години“.

Покачването на нивото на водата в реките доведе до унищожаване на хиляди къщи, пътища и мостове. Наводнени бяха и огромни площи от обработваема селскостопанска земя.

Сърбия и Босна и Херцеговина са двете държави, които пострадаха най-сериозно при наводненията. Щетите в тези държави се оценяват на стотици милиони евро. Според сръбския премиер Александър Вучич те могат да достигнат и 1 милиард евро.

Поради близо двуседмичното прекъсване на работата на централите в Сърбия производството на ток в републиката намаля с 40 на сто. Проблеми с ток възникнаха и в съседните страни – Хърватия и Босна и Херцеговина.

Директорът на Световната банка за Югоизточна Европа Елан Голдщайн смята, че природното бедствие ще доведе до намаляване на икономическия растеж и проблеми в работата на електрическите централи поради наводненията на мините.

dir.bg

Може да харесате още...