pixel

СДС иска остъклените балкони да се смятат за енергоспестяваща мярка

СДС иска остъклените балкони да се смятат за енергоспестяваща мярка

Остъклените балкони да бъдат оценявани като мярка за енергийна ефективност, а със средства от европейската програма за саниране на сгради дограмите да бъдат сменени с нови еднотипни, предлагат от СДС. Идеята представи Борис Марков от ръководството на партията. Той обясни, че съфинансирането от страна на живеещите в близо 700-те хиляди панелки в страната ни ще до 20 на сто.

„Не може това да се превръща в пречка. Става въпрос за огромна маса от хора, които в тази криза в тези жилища, в които живеят, които често са доста лоши, са събрали някакви средства и са си остъклили терасата, с което да им е малко по-топло или може би нещо са изкарали отвън – някой котлон, или са спечелили някой и друг квадратен метър, не може тези хора да ги караме сами да си съборят терасата, за да може да тръгне тази програма”, каза Марков.

Според него има няколко варианта. Единият е или това да се приеме като мярка за енергийната ефективност, енергоспоставаща мярка, каза Марков и допълни, че от друга страна това е незаконно строителство.

Или по думите му трябва да бъдат изготвени типове проекти на сградата, с което да бъдат приети общи стандарти.

„Като ще решаваме този въпрос, дайте да решим и другия. Не може като погледнем един панелен блок, всяка тераса да бъде остъклена по различен начин, климатикът да бъде поставен на различно място. Просто картината наистина е грозна”, каза Марков.

Според него трябва да се използва това да бъде подбрен видът на сградите, условията на живот и стойността на жилището, както и да се покаже, че у нас наистина могат да се прилагат мерки за енергийна ефективност.

lev.bg

Може да харесате още...