pixel

Селска дървена къща се захранва от соларна и геотермална енергия в Италия

Живописна дървена къщичка с прост селски изглед е кацнала на стръмен склон в Еннеберг, Италия. Но не се заблуждавайте от дървения сайдинг и традиционния покрив – този алпийски дом от Pedevilla Architekten е изключително ефективен при производството на своя собствена устойчива енергия. Изработена от местни естествени материали, тази черна дървена къща се захранва от слънчева и геотермална енергия.

Скътана в диплите на прекрасните италиански Алпи, тази първокласна къщичка има няколко устойчиви и забележителни характеристики. Тя стои върху фундамент, направен от доломитски скали, добивани на място. Дървената й част е от устойчиво добиван швейцарски бор и лиственица. Вътре алпийският дом е естествено осветен, подредена и много просторен.

Дървените дъски с характерните чворове са оставени непокрити и създават уют, покривайки целия дом – подовете, дограмата, вратите и дори мебелите. Къщата е свързана към собствен местен водоизточник. Топли се от силата на слънцето, а когато то не грее, енергията идва от подземната топлина. Всички тези екологични решения оставят собствениците достатъчно налични пари, които да харчат за това, което наистина те кара да се чувстваш жив: добро италианско вино!

greentech.bg

Може да харесате още...