pixel

Семинария в Чикаго се превръща в енергийно ефективна школа по икономика

Бившият богословски факултет на Чикагския университет е трансформиран в нов вид образователна структура: модерна сграда за катедрата по икономика в университета и Института за икономически изследвания Бекер Фридман.

Обновената сграда сега предлага нови възможности за съвместна работа, обучение и изследвания, запазвайки оригиналните исторически пространства и уникалната академична среда.

Завършен през юни 2014 г., проектът е устроен така, че да спечели LEED Gold сертификат.

Сред многото промени правят впечатление превръщането на спалните в офиси и на капелите в пространства за срещи и съвместна работа. Запазени и обновени са оригиналните пространства от стомана и тонирано стъкло, историческата зидария, интериорните облицовки и специалните елементи – плочки, дърворезби и уникални декоративни осветителни тела.

Към сградата е добавена базова конструкция, която има за цел да служи като термална маса. Съседната улица е превърната в пешеходна зона. Оформени са общо 3340 кв. м. открити пространства, включително 1300 квадрата залесена зона. Над 95% от стоителните отпадъци са рециклирани.

Въведена е система за управление на дъждовната вода и ландшафтни политики, които намаляват загубите на вода с до 30%.

Енергийната ефективност е подобрена с 24% чрез нови вентилационни системи и ново осветление със съответната система за контрол. Оригиналните осветителни тела са запазени и дискретно модернизирани чрез нови технологии. Потреблението на вода в сградата е намалено с 39%, а водата за поливане на градините е намалена с 57%.

greentech.bg

Може да харесате още...