pixel

Semprius поставя нов соларен рекорд за ефективност – 33,9%!

За първи път повече от 1/3 от слънчевата енергия се преобразува в електричество!

Създаването на по-ефективни слънчеви панели е най-голямото предизвикателство пред соларната индустрия в света. Това е начин да се намалят разходите и а се намали вредното въздействие на слънчевите инсталации до минимум. Това е дълъг и труден процес на постепенно подобрение, където всяка десета от процента се извоюва трудно.

Най-новото постижение е отчетено от концентриращи соларни панели (чрез лещи или извити огледала слънчева светлина се концентрира в малка площ) на младата фирма Semprius. Тяхната технология използва лещи, които да концентрират слънчевите лъчи върху тънки, но много високопроизводителни соларни панели. Самите слънчеви клетки може да са само няколко квадратни милиметра, но лещите им предоставят светлина, която е толкова интензивна, че сякаш идва от 1100 слънца.

Постижението е потвърдено от Института по соларна енергия в Мадрид. И така, новият рекорд за концентриращи соларни панели е 33,9%, което е с 1,9% по-високо от предишния рекорд!

Модулът е тестван на закрито, при стандартни условия на изпитване (850 W/m2, 25°С температура на клетките, спектър, отговарящ на AM1.5D) от Института по соларна енергия в Политехническия университет в Мадрид. Този резултат значително надвишава предишния рекорд от 32,0%.

greentech.bg

Може да харесате още...