Сгъваема кула за зелена енергия реализира по-устойчиви фестивали

Green Energy Mill

Изследователите от технологичния университет в Айндховен в Холандия, в сътрудничество с 9 компании, разработиха 21-метрова сгъваема кула от слънчеви колектори и вятърна турбина. Голяма част от акцента на иновацията е да се направят фестивалите по-устойчиви в елиминирането на отпадъци и обезпечаването им със зелена енергия.

Green Energy Mill

Въпреки новите тенденции и начин на мислене, повечето европейски фестивали използват замърсяващи природата, дизелови генератори за захранване. През 2017 г. доцентът по иновативен структурен дизайн Фаас Муун стартира проект за намиране на по-чисто решение за тези генератори. Докато устойчивите решения съществуват от известно време, трикът тук е в комбинацията им. Дизайнът е естетически приятен, както и безопасен и генерира възможно най-много енергия. В допълнение, самата кула е изработена от устойчиви материали и е помислено за устойчивия транспорт за така наречената GEM-Tower (Green Energy Mill).

Green Energy Mill

По-голямата част от енергията се генерира от вертикална вятърна турбина с тегло 700 килограма, разположена на височина 18 метра. Ако няма вятър, кулата генерира слънчева енергия чрез 144 интегрирани гъвкави слънчеви клетки. Екипът предоставя и 72 големи гъвкави слънчеви клетки, които организаторите на фестивали могат да прилагат към покривите на хранителните сергии или тоалетните единици и да се свързват с батерията. Цветните, привличащи вниманието панели са 40 слънчеви колектора, наречени Luminescent Solar Concentrators (LSC) и също са разработени от TU Eindhoven.

Green Energy Mill

Панелите улавят входящите лъчи светлина и ги прехвърлят в краищата. В рамките на панелите са сложени соларни клетки, които превръщат концентрираните светлинни лъчи в електричество. Панелите не се нуждаят от пряка слънчева светлина и осигуряват енергия дори в облачен ден. За да направи транспорта по-устойчив, кулата е проектирана да бъде сгъваема и поставянето ѝ отнема по-малко от един ден. Стоманената част от кулата от 3500 килограма е сгъваема и с дебелина от около 1 метър, цялото съоръжение може да бъде сгънато на височина от 14 метра. Сегашният дизайн предвижда инсталирането на кулата с кран, но за следващия модел екипът има за цел да интегрира бутон за автоматично разгръщане на съоръжението.

Вижте също...