Сграда с необичайна фасада от метал построиха в Австрия

Известната архитектурна фирма Coop Himmelb(l)au Wolf D. Prix & Partner завърши нова впечатляваща сграда в Астен, Австрия. Центърът за обслужване на клиенти и Форум за събития на компанията Backaldrin изглежда като метална скулптура. Backaldrin е водещ производител на продукти за хлебопроизводство и лидер на пазара в Австрия и други страни. Горната част на сградата, определена от авторите като „свободна форма“, доста напомня бухнало кексче.

Четириетажната сграда се състои от два различни обема: долна част във формата на кутия с фоайе и зала за събития, и „Музей на хляба“– двуетажна изложбена площ със свободна форма, сякаш плаваща във въздуха.

Външната обвивка на сградата покрива площ от 1,850 кв. м. и променя формата си по фасадата, придавайки ѝ скулптурно въздействие. В интериора също има интересни решения и изненадващи помещения, които се преливат между етажите.

Високата 20 метра сграда изглежда много компактна с разнообразните си форми, а избраните материали увеличават контраста между двата обема на постройката. Паралелепипедът на долната част е с бетонова фасада, излята на място, докато заоблената дървена конструкция на музея е облицована с керемиди от неръждаема стомана.

В центъра на „Музея на хляба“ е оформен кръгъл атриум, в който са окачени някои от експонатите от колекцията, като в кристален полилей. Атриумът е ограден от спирално стълбище, където посетителите могат да разгледат изложените предмети от различни гледни точки.


Вижте също...