Сграда-скулптура с висока енергийна ефективност

В саудитската столица Риад се издига огромен скулптурно оформен център, в който работят професионалисти, които се грижат както за развитието на петролната промишленост, така и за околната среда. Центърът за проучвания и изследвания на крал Абдула (KAPSARC) е нестопанска организация, създадена за глобални изследователски екипи, правителства, обществени организации и фирми в енергийната индустрия. KAPSARC е център за екологични изследвания и е сертифициран по LEED Platinum. Би било странно, ако централата на подобна организация не е енергийно ефективна.

Завършеният през 2017 г. център се състои от пет сгради с площ от 754 000 кв. м. Той включва Енергиен компютърен център, Енергиен научен център, Изследователска библиотека, Конферентен център, аудитория с 300 места, изложбена зала и пространство за молитви, наречено Мусала. Всички сгради са свързани с подземни проходи за летните месеци, а посетителите могат да се движат и през централния двор, когато времето е малко по-хладно. Около 40% от строителните материали на проекта идват от места близо до обекта и около 30% от тези материали са били рециклирани.

Проектирани от студиото на покойната Заха Хадид – Zaha Hadid Architects (ZHA), външните повърхности на KAPSARC образуват назъбена защитна стена срещу високите температури в околността и пустинните пясъчни бури. Малките шестоъгълни дворове позволяват на светлината да влиза в многоъгълното централно пространство на този необичайно оформен кампус. Върховете на вътрешните дворове са оборудвани с устройства за пренасочване на ветровете от север надолу към сградата.

Питейната вода се събира, филтрира, използва и рециклира от сградите, а негодната за пиене вода се използва за напояване на околните градини и палмови дървета. Слънчеви панели осигуряват до 5000 мегавата мощност годишно, инсталирани са и пасивни системи за охлаждане.

KAPSARC е проект с огромно значение за страна като Саудитска Арабия, която зависи от петролната индустрия, но не иска да види унищожението на Земята. Тъй като тези две желания изглеждат противоположни, усилието да се направи енергийният сектор колкото се може по-зелен, без да се навреди на икономиката, е много важно. Да се надяваме, че индустрията ще се промени по-бързо от климата.


Вижте също...