pixel

Шистовият газ в Европа няма да повтори успеха на САЩ

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че грижите за екологията във връзка с добива на шистов газ ще бъдат приоритет в дневния ред на ЕС тази година.

Противоречивата техника „фракинг“ включва използване на смес от пясък, вода и химикали под високо налягане за разбиване на скалите и освобождаване на газа в тях. Геолози и еколози предупреждават, че прилагането на тази техника води както до земни трусове, така и до замърсяване на подпочвените води. Тези опасения се приемат съвсем насериозно в ЕК, посочи Йотингер.

„Абсолютно е правилно да се търси защита на местата, където има питейна вода,“ каза той пред германския вестник Die Welt. „На ниво ЕС темата за фракинга и опазването на околната среда ще бъде разгледана по-подробно през тази година.“

Поддръжниците на добива на шистов газ твърдят, че този източник е евтин и сигурен източник на енергия, който се отличава със значително по-ниски емисии от въглищата. В САЩ добивът на шистов газ доведе до спад на цените на газа с почти три-четвърти в резултат на бума на добива на шистов газ през последните няколко години.

Някои страни в Европа също имат големи залежи на шистов газ, като например Великобритания и Полша. Изследванията обаче  показват, че дори тази индустрия да се разработи в Европа, тя няма да доведе до така желания спад на цените на газа.

В Обединеното кралство изследванията показват, че зараждащата се шистова индустрия едва ли ще гарантира по-евтина енергия, но може да доведе до нарушаване на правно обвързващите цели за намаляване на емисиите, определени съгласно Закона за изменение на климата.

„В Европейската комисия ние нямаме нищо против шистовия газ. Ако държавите-членки искат да развиват шистов газ, могат да го направят“, каза еврокомисарят по климата Кони Хедегор. „Но дори и да решите да разработвате шистов газ, експерти ще ви кажат, че ЕС няма да постигне сваляне на цените като САЩ.”

greentech.bg

Може да харесате още...