pixel

Шотландия произвежда достатъчно вятърна енергия за захранване на всичките си домове

Шотландия отиде доста напред в развитието на зелената енергия, след като първият министър Алекс Салмънд заяви, че възобновяемите енергийни източници могат да осигурят 100 процента от енергията на Шотландия до 2025 г. През миналия месец усилията на Салмънд за развитие на вятърните паркове дадоха плодове – само вятърната енергия е генерирала 126% от енергията, необходима за захранване на всички домове в Шотландия. Слънчевата енергия също се е представила добре, въпреки студените условия, като фотоволтаичните панели в страната са произвели около една трета от енергията, необходима на домакинствата.

Според данни на WWF, вятърните турбини са произвели 982 842 MWh електроенергия през октомври 2014 г. Това е достатъчно, за да захрани 3 045 000 британски жилища, или 126% от целия жилищен фонд в Шотландия.

Разбира се, нещата не са чак толкова прости. Вятърната енергия е непостоянна дори и в най-ветровити високи равнини. Тя не може да бъде произвеждана по заявка, както като електричеството от газ. Затова електро-мрежата разчита на други форми на производство на електроенергия, за да компенсира недостига в определени моменти, а друг път се налага ветро-парковете да бъдат изключени, за да се избегне претоварване на мрежата, когато е много допълнително ветровито.

Планът на Салмънд е да засили производството на енергия от възобновяеми източници, така че тя да осигурява 100 процента от всичката електроенергия, потребна в Шотландия, до 2025 г. Плановете му предвиждат и генериране на още толкова енергия от невъзобновяеми източници – за износ, главно в Англия.

greentech.bg

Може да харесате още...