pixel

Шотландците си правят електричество от уиски

Вчера официално бе прерязана лентата на нова шотландска електроцентрала на биомаса, която ще превръща страничните продукти от производството на уиски в електричество. Тя е дело на местната Helius Energy и се намира в Рот.

Електроцентралата Helius Corde Ltd, която работи на растителна биомаса и също така ще произвежда фуражи за животни, носи обещанието за предоставяне на чиста енергия за 9000 домове в региона.

Със своето 8,23MW комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия тази електроцентрала е разработена от съвместно предприятие, включващи разработчика на биомаса Helius Enegy, Rabo Project Equity BV и пивоварната Combination of Rothes Distillers Limited (CoRD).

Проектът е на стойност 60,5 млн. лири. От отпадъчните продукти от производството на уиски системата ще генерира едновременно електричество, използваема топлина, както и протеинова добавка за  за животни. Въглеродните спестявания се оценяват на 46 000 тона годишно – толкова би изхвърляла електроцентрала на въглища за производството на аналогично количество енергия.

„Това е енергията от възобновяеми източници в действие чрез иновативна технология, която да осигури достатъчно мощност за 9000 жилища заедно с производството на храна за животни, използвайки вторични продукти от местни дестилационни за уиски“, казва Адриан Боулс, изпълнителен директор на Helius Energy.

greentech.bg

Може да харесате още...