pixel

Съхраняват енергия от вятърни турбини като сгъстен въздух под земята

Компанията адаптира въздушни компресори, използвани в други индустрии, за съхранение на вятърна енергия чрез сгъстен въздух в подземни станции. Компанията получи финансиране през 2007 и оттогава търси допълнителни средства и корпоративни партньори за развитие на продукта, съобщи CNET News.

Вече има няколко инсталации на такива станции и опити за създаване на нови. След като се компресира под земята, въздухът, който е под високо налягане, се освобождава и се изпуска през вятърни турбини, за да генерира електричество.

В една ферма за природен газ в Алабама компресираният въздух се вкарва под земята в ненатоварените часове през нощта и се изпуска, за да достави енергия през пиковите периоди. Макар че по този начин се губи част от енергията, компаниите могат да спечелят много пари, като осигуряват енергия по време, в което тя се употребява най-много.

Системата на General Compression е изградена така, че вятърните турбини захранват компресор и устройство за разширяване на въздуха. Съхранявана по този начин, енергията може да се доставя, когато е необходима, а не само когато духа вятър, обясняват от компанията.

ConocoPhillips е инвеститор в General Compression и партньор в първия й проект в Тексас, който е в процес на изграждане. Този етап на финансиране беше воден от Northwater Capital Management. Останалите инвеститори са Американската група за възобновяеми източници и ютилити компанията Duke Energy.

Следващият етап на финансиране ще позволи на компанията да изгради производствените си мощности и да развива други проекти.

General Compression получи също и субсидия по програма на Министерството на енергетиката за разработване на система за съхранение на сгъстен въздух. В описанието на субсидията се казва, че тази система не използва изкопаеми горива по време на процеса на разширение на въздуха и има потенциална ефективност 75%.

greentech.bg

Може да харесате още...