pixel

Ще захрани ли слънчевата енергия цялата територия на САЩ?

Ще захрани ли слънчевата енергия цялата територия на САЩ?

Илън Мъск смята, че е напълно възможно цялата американска нация да се захранва от слънчева енергия. Това свое мнение предприемачът, смятан за един от най-смелите визионери на днешното време, е изразил по време на лятната среща на Асоциацията на националните губернатори в Роуд Айлънд миналия уикенд.

Неговите изчисления сочат, че за да бъде захранено с електричество населението по цялата територия на страната, трябва да се монтират соларни панели на площ от 100 кв. мили. За тях ще са нужни батерии с обща площ от около 1 кв. миля. Това, по думите на Мъск, е достатъчно да захрани цялата територия на САЩ с електричество 24/7.

„Хората постоянно говорят за синтез, а слънцето е един огромен реактор за синтез, който имаме в небето. То е надеждно и идва всеки ден, напомня Мъск, цитиран от Business Insider. И напомня, че „ако го нямаме, то значи сме изправени пред много по-големи проблеми“. 

В момента възобновяемите енергийни източници захранват около 10% от САЩ. Мъск е убеден, че за да се постигне пълна мощност чрез такива, то това може да се случи благодарение именно на слънчевата енергия.

Подобна стратегия може да стартира с нещо сравнително лесно – на покривите да се монтират слънчеви панели, чрез които да се постигне полезност от мащаба. Идеята е такива да бъдат  поставени на къщи в предградията, като най-крайните биха могли да предават електричество към други райони.

Пускането на соларните покриви на Tesla и изчисленията за техните възможности дават надежда, че действително едно домакинство спокойно може да се захранва с такива панели и да разполага с акумулираната енергия във времето, вместо да се задължава да я пренасочва към националната електроразпределителна мрежа.

Проекти като този в Австралия пък, където ще бъде изградена огромна „батерийна ферма“, навеждат на мисълта, че идеята постепенно узрява на държавно ниво. Слънчевата енергия действително може да се впрегне за нуждите на цяло едно общество. Стига да има държавническа воля за това.

Планът, който Мъск очерта, продължава с това, че в прехода от изкопаеми горива към слънчева енергия САЩ ще има нужда и от други видове възобновяеми източници. Според него соларните покривни системи трябва да се съчетаят с вятърна, геотермална, водна и поне за известно време с ядрено генерирана енергия. „За да може трансформацията да се превърне в устойчива ситуация“, изтъква той.

Накрая САЩ ще трябва да изгради и локализирани източници на енергия по примера на соларните покривни инсталации. Мъск аргументира тази идея с мотива, че хората по принцип не са привърженици на предавателните линии, минаващи през кварталите.

Когато всичко това се случи, САЩ ще редуцира с около 1 821 млн. метрични тона емисиите си въглероден диоксид (CO2). Толкова в момента се генерират от настоящия електроенергиен сектор на страната. Те, от своя страна, съставляват 35% от общите емисии СО2 в САЩ.

economic.bg

Може да харесате още...