pixel

Швейцарци живеят в умни къщи от България

Екокъщи, произведени в Хасково, направиха бум на строителния пазар в Швейцария и буквално издухаха конкуренцията от близки и далечни държави.
Уникалните постройки са от орловдолска глина, добита в тополовградско и българска слама, съобщи haskovo.net.

Технологията им прилича на старите български кирпичени постройки, но с леки подобрения. Разработвана е 10 години от инженер и архитект.
Идеята е на трима предприемачи – двама швейцарци и един българин от Хасково. Тримата създали акционерно дружество. Наели производствена база в Хасково и стартирали преди около година и половина. Вече имат няколко къщи в подножието на Алпите, издадени до ключ.
Къщите изглеждат така, както си ги поръча собственикът. След като документалната част на проекта е готова, от производственото хале в Хасково до нанасянето на обитателите минават 3-4 месеца, в зависимост от параметрите на желания дом, обясни Илиян Василев, който е единият съсобственик на фирмата производител.

В Хасково се прави грубият строеж, различните детайли се товарят на тирове и стигат до Швейцария. По една къща работят общо 8 души. Те заминават на място и при сглобяването на постройката. Любопитна подробност е, че една къща се хваща в 10-12 тира.
Къщите се правят от гипсокартон, дърво, глина, слама и минерална външна мазилка.
Предимствата на умната дишаща къща е, че не трябва да се плаща за отопление и охлаждане, тъй като е изцяло изолирана. В триетажна къща от 500 кв, произведена в Хасково, януарската сметка за ток е била 30 евро.

Може да харесате още...