pixel

Швеция изцяло заменя въглищата със „зелена“ енергия

Швеция изцяло заменя въглищата със

Министър-председателят на Швеция, Стефан Льовен обяви, че страната му ще работи върху това да се превърне в първата държава, която ще използва единствено възобновяеми източници на енергия. Той изрази намеренията си на общото събрание на ООН.

Миналия месец, Швеция стана най-голямата държава в света, която се опита напълно да елиминира нуждата от изкопаеми горива. За тази амбициозна, но и благородна цел, шведското правителство прогнозира допълнителни 365 милиона евро през 2016 г. Те ще бъдат инвестирани в „зелена“ инфраструктура – повече слънчеви панели и вятърни турбини, почистване на обществения транспорт, по-интелигентна енергийна мрежа и система за съхранение на енергия, съобщава The Independent.

Засега няма срокове за пълното отказване от изкопаеми горива в цялата страна, но в столицата, Стокхолм, трябва напълно да премине на устойчива енергия до 2050 година. 2/3 от електроенергията в страната вече се получава от източници, които не са изкопаеми, предимно от водноелектрически централи и реактори.

Растящата тенденцията на държавите да осъзнаят значението на възобновяемата енергия е добре дошла в момент, когато въпреки напредъка в борбата срещу климатичните промени, инициирани от усилията на САЩ и Китай, светът остава сравнително парализиран в своите възможности да направи сериозни промени в начина, по който се бори срещу това явление.

Северните страни вече водят в света в областта на възобновяемата енергия, Швеция, генерира около 2/3 от електроенергията си от възобновяеми източници. Почти 100% от електроенергията на Исландия също идва от възобновяеми източници, благодарение на инвестициите във водноелектрически централи.

През последните години, по-малки, предимно островни държави направиха усилия да се приближат максимално до използването на тези източници. Тази година, Коста Рика успя 75 дни поред да задоволи нуждите си от ток само от възобновяеми източници. Щата Хавай, в същото време се ангажира изцяло да премине на възобновяемата и устойчива енергия до 2045 година. Дания пък в един ветровит ден през юли успя да произведе 140 процента от дневните нужди на ток само от вятърни централи. Излишната електроенергия този ден Дания прехвърли в Германия, Норвегия и Швеция.

economic.bg

Може да харесате още...