Siemens България и „Енерджи Ефект“ представиха пилотен проект за енергийна ефективност в 119-о СОУ

Siemens България и „Енерджи Ефект“ представиха пилотен проект за енергийна ефективност в 119-о СОУ

С официално събитие и практическа демонстрация беше представен пилотен проект за интелигентна система за автоматизация на класна стая в столичното 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов”. Проектът  е реализиран безвъзмездно от компаниите Siemens България и „Енерджи Ефект“ ЕАД.

Официални гости на събитието бяха  зам.- министърът на образованието Диян Стаматов, кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, директорът на 119-о СУ г-н Симеон Ангелов, главният изпълнителен директор на Siemens България д-р инж. Боряна Манолова и изпълнителният директор на „Енерджи Ефект“ инж. Благовест Ангелов.

„Изключително сме благодарни на Siemens България и „Енерджи Ефект“, че са решили да инвестират в столично общинско училище, защото сме си поставили за цел чрез иновациите да увеличим енергийната ефективност в училищата“, обяви кметът на СО г-жа Йорданка Фандъкова и допълни, че тази мярка е част от визията на СО за превръщането на София в зелен град. 

„Прекрасно е, че имаме нови бизнес партньори, които са подкрепили поредния енергоспестяващ проект в това училище”, коментира и зам.- министърът на образованието Диян Стаматов. Той акцентира върху поредицата от мерки за енергийна ефективност, предприети от училището в последните 8-9 години, и изрази надежда, че новият проект за внедряване на интелигентна система за енергийна ефективност в столичното 119 СУ ще даде още по-добри резултати в тази посока.
„Днес енергийната ефективност все повече се превръща в императив както за бизнеса, така и за публичните институции, на фона на намаляващите природни ресурси и необходимостта от тяхното разумно използване. Именно сградите са едни от най-големите потребители на енергия и загубите при тях са сериозни”, коментира  главният изпълнителен директор на Siemens България д-р инж. Боряна Манолова. „Съвременните технологии като иновативната система за управление и контрол, внедрена в 119-о СУ, позволяват те да бъдат направени по-„умни“ и да се намали техния негативен отпечатък върху природата”, допълни тя. Д-р инж. Боряна Манолова.  благодари на ръководството на училището за подкрепата и съдействието по време на изпълнението на проекта и връчи на директора г-н Ангелов сертификат и икона на Светите братя Кирил и Методий.

“За мен е огромно удоволствие да мога именно тук, в 119-о СУ, в което самият аз съм учил преди 40 години, да представя откриването на една нова страница от вече 10-годишната бизнес история на „Енерджи Ефект” ЕАД. Тази нова страница е следващото поколение енергийна ефективност, а именно интелигентните системи за адаптивно управление на осветление и отопление в сгради и промишлени обекти”, отбеляза изпълнителният директор на „Енерджи Ефект” г-н Благовест Ангелов.

Системата за енергийна ефективност е инсталирана в една от класните стаи  на училището и коридора, водещ към нея. В основата на концепцията й е да се използва енергия където е необходимо и колкото е необходимо, като потреблението може да се следи и отчита по дистанционен път.

Инсталираната система за енергийна ефективност в училището следи в реално време физически параметри като вътрешна температура на помещението, външна температура, влажност, естествена и изкуствена осветеност, присъствие, движение, моментен разход на електроенергия и топлоенергия. В зависимост от състоянието на параметрите системата автоматично взема решения как да осигури максималната степен на комфорт за хората в помещението, като стандартите за осветеност и топлина в помещението са гарантирани. Този начин на управление на енергоподаването води до доказано по-ниски разходи на електричество и топлоенергия.
Директорът на 119-о СУ Симеон Ангелов уточни, че благодарение на тази система за енергийна ефективност вече е установено къде се губи електроенергия и предстои ремонт на проблемните места.

Освен икономическия ефект интелигентата система има и образователен аспект. Посредством специално инсталиран „зелен монитор” тя провокира интереса на учениците, а по този начин се възпитава и отношение към енергийна ефективност и устойчивост, категорични са от двете компании, дарили решението.

Инвестицията в такава интелигентна система следва да се изплати в рамките на 4 до 7 години, а периодът на експлоатация е до 15 години. Същевременно иновативните технологии дават възможност за намаляване на разходите за енергия с до 30%.

По инициатива на кмета на СО г-жа Йорданка Фандъкова 119-о СУ ще бъде домакин на среща, по време на която интелигентната система за енергийна ефективност и ползите от нея да бъдат представени и на директорите на други общински училища.


Вижте също...