Siemens България и Националният политехнически музей подписаха меморандум за сътрудничество

Siemens България и Националният политехнически музей подписаха меморандум за сътрудничество

Siemens България и Националният политехнически музей (НПМ) подписаха двустранен меморандум за сътрудничество. Споразумението предвижда осъществяването на общи проекти и съвместни инициативи, подпомагане и популяризиране на дейността на музея, както и на приноса на Siemens за технологичното развитие на България.

    Германската компания и НПМ ще си партнират за популяризиране на научно-техническите постижения от миналото
    През октомври мобилна експозиция ще върне посетителите назад към зората на съвременните технологии

„Siemens България присъства вече над 137 години в България. Историята на компанията е тясно свързана с водещите технически нововъведения в страната – от изграждането на телеграфната и на телефонната мрежа, електрификацията на редица обекти и знакови сгради, доставката на едни от първите рентгенови апарати, до днешните съвременни решения като най-екологичната електроцентрала с комбиниран цикъл на производство, модернизацията на производствените процеси в индустрията, интелигентните сградни технологии, безопасните и ефективни медицински апарати от най-висок клас”, заяви д-р инж. Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Siemens България. По думите ѝ в този смисъл Националният политехнически музей и Siemens България са естествени партньори, обединени от обща кауза – да работят за запазване и популяризиране на научно-техническите постижения, белязали развитието на страната ни.

„Като един от най-старите музеи в България, нашата мисия е да събираме сътвореното от предците ни в сферата на технологиите и да опазваме свидетелствата на науката и техниката по българските земи за поколенията, които ще дойдат след нас”, подчерта  от своя страна директорът на Националния политехнически музей д-р Екатерина Цекова. „Радваме се, че имаме възможност да си сътрудничим с компания като Siemens, оставила ярка следа в технологичната история на света и в частност на България”, отбеляза тя.