pixel

Siemens предпазва уникални произведения на изкуството

Нова забележителност с формата на опънати платна изгрява над върховете на дърветата на световноизвестния Булонски лес в Париж: музеят на фондация Louis Vuitton (Fondation Louis Vuitton Museum), проектиран от прочутия американски архитект Франк Гери. Но не само дизайнът й е новаторски. Техническата инфраструктура на спечелилата множество награди сграда с площ от 11 000 кв. м. също задава нови стандарти. Това включва най-съвременните сградни технологии, предоставени от Siemens.

Грандиозният частен музей е рожба на въображението на Бернар Арно – милиардер, покровител на изкуствата и председател на Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH), публично търгуван френски холдинг, който притежава мажоритарни дялове в повече от 60 луксозни марки. Приличащата на скулптура сграда е обвита в стъклени платна, високи до 46 метра. През масивнато входно антре се влиза в 12 изложбени зали, всяка с различна форма и големина. Музеят е представял предимно изкуство от 20-ти век, откакто бе открит в края на октомври 2014 г. В първата си година Fondation Louis Vuitton Museum счупи рекорд от над един милион посетители – изключително постижение с оглед на силната конкуренция от множеството други културни забележителности във френската столица.

Всяка година три големи специализирани изложби привличат допълнително посетители. Сегашната ( „Икони на модерното изкуство – колекцията на Шчукин“, която продължава от 22 октомври 2016 до 20 февруари 2017) е посветена на Сергей Шчукин, един от най-големите колекционери и покровители на френското изкуство от началото на 20-ти век. С голяма гордост Жан-Пол Клавери, съветник на Бернар Арно, обяви пред агенция Франс прес, че това ще бъде историческо събитие, което светът едва ли ще види отново в близко бъдеще. Той може би е прав, защото това е първият път, в който 130 шедьовъра от колекцията на Шчукин, включително импресионисти, пост-импресионисти и модерни творби, могат да бъдат видени заедно извън Русия. Специален акцент се поставя върху изкуството на Моне, Сезан, Гоген, Русо, Матис и Пикасо, допълнено от произведения на Дега, Реноар, Тулуз-Лотрек и Ван Гог. С други думи, някои от най-новаторските и визионерски колекции на своето време.

Оптимален климат

Стойността на колекцията? Безценна за света на изкуството. Само застрахователната сума вероятно е в диапазона на няколкостотин милиона евро. „Такива огромни стойности са защитени ефективно и ефикасно благодарение на нашата интегрирана система за управление на сгради“, казва Жак Равоар, директор за региона Ile-de-France Nord/Est на направление „Сградни технологии“ на Siemens, който отговаря за този проект.
В цялата сграда се поддържа постоянна температура от 25 градуса по Целзий. В зависимост от времето контролери, инсталирани в пода, осигуряват напълно автоматизирано отопление или охлаждане. Равоар добавя: „Това осигурява максимален комфорт за посетителите и оптимални климатични условия за запазване на чувствителните експонати, като същевременно се гарантира възможно най-добрата съвместимост с околната среда“. По-рано френската сертификационна служба Certivéa избра музея като пилотен проект за новия си сертификат Haute Qualité Environnementale (HQE). Намерението е такъв сертификат да получават сградите, в които се помещават културни активи и които са свели до възможния минимум консумацията си на енергия.


Siemens предлага най-ефикасната система за управление на сгради

Музеят постигна това чрез мерки като ситопечат върху стъклени повърхности, за да се намали слънчевата радиация, изолация с висока ефективност и геотермална отоплителна и охладителна система от Siemens. Франк Валадо, оперативен директор на фондация Louis Vuitton, казва: „Екипът на Siemens успя да поддържа температурата вътре в сградата, използвайки енергия от подпочвени води с температура 12 градуса по Целзий“. В комбинация с РХС станция, системата за сградна автоматизация Desigo Insight предлага напълно автоматизиран контрол на температурата и хидрометрия във всички галерии, за да отговори на изискванията за оптимално съхранение на експонатите. Системата на Siemens е интелигентна, гъвкава и интуитивна. Ясни графики, показване на тенденциите, управление на алармите, задаване на графици, отчетност и анализи позволяват лесно да се контролира цялата сграда и многобройните й функции. „След задълбочен анализ решихме да изберем решението на Siemens, защото това е най-ефикасната система на пазара. Друг фактор, който ни убеди, бяха експертните познания и опит на служителите на Siemens“, обяснява оперативният директор Франк Валадо.

В допълнение музеят е оборудван със система за пожароизвестяване на Siemens, състояща се от централи Sinteso FS20 и STT20, както и аспирационни детектори Pro Sens и Тоp Sens. Множество тестове са доказали тяхната ефективност дори в помещения с много високи тавани и големи зали, характерни за този тип строителство. Договорът със Siemens включва и цялостна 24-часова поддръжка на всички съоръжения – с гарантирано време за отговор до едва 4 часа. „Нашият пълен пакет от услуги за поддръжка и висока възвръщаемост в дългосрочен план, както и надеждността на нашите системи, осигуряват максимална ефективност за клиентите ни“, посочва Равоар. „Ние сме много горди, че успяхме да предложим нашето първокласно оборудване и опит на уникална сграда като Fondation Louis Vuitton Museum, която привлича посетители от цял свят.“

gradat.bg

Може да харесате още...