Siemens прекратява дейността си в слънчевата енергия

Siemens прекратява дейността си в слънчевата енергия

Германската индустриална компания Siemens постепенно ще прекрати до 2014 г. дейността си в областта на слънчевата енергия, тъй като не е успяла да намери купувач за нея. За решението информира БГНЕС, като цитира съобщение на компанията.

Седем месеца след като Siemens обяви началото на дейността си в тази област, няколко компании проявили интерес, но продажба не била осъществена. В резултат на това дейността ще бъде прекратена, заяви говорител на компанията, потвърждавайки информация на икономическия ежедневник „Ханделсблат“.

280 служители на Siemens са заети в сектора на фотоволтаиците, главно в Израел. През 2009 година тя купи израелската компания за слънчева енергия Solel Solar за 284 милиона евро и до днес тя съставлява голяма част от дейността й в сектора на слънчевата енергия. Siemens, която вече не вижда бъдеще в сектора на възобновяемите енергийни източници заради ожесточената конкуренция от Китай, обяви през октомври, че иска да се оттегли от слънчевата енергия и я обяви за продажба.

Siemens ще изпълни текущите поръчки и ще прекрати постепенно дейността си в слънчевата енергия. „Тя ще бъде напълно прекратена през пролетта на 2014 година“, уточни говорителят. Компанията се стреми преди всичко да намери приятелско решение за засегнатите служители.

Германската компания Bosch също обяви в края на март, че иска да продаде или да прекрати фотоволтаичната си дейност, съсредоточена в отдела й „Слънчева енергия“, в който са заети около 3000 души, отбелязва АФП.


Вижте също...