Siemens ще прави биогориво от газовете от производството на стомана

Siemens ще прави биогориво от газовете от производството на стомана

Siemens ще работи по разработването на технология за производство на биогорива от отпадъчни промишлени газове след подписването на 10-годишно сътрудничество с новозеландската технологична компания LanzaTech. Двете компании ще работят за пускането на пазара и маркетирането на система, приложима в стоманодобивната промишленост, се казва в съвместно изявление.

LanzaTech е разработила процес, който улавя въглеродния оксид и въглероден диоксид от стоманодобивните предприятия и го превръща в гориво и химикали. В момента този страничен продукт обикновено се изгаря или се използва за генериране на електроенергия на място.

От компанията твърдят, че технологията може да помогне за намаляване на 6онези ,7 на сто от световните CO2 емисии, които се падат на индустрията за желязо и стомана. В същото време ще помогне на предприятията да намалят оперативните разходи и да посрещат по-добре екологичните изисквания.

Освен това LanzaTech твърди, че емисиите на CO2 от технологията са с 50-70% по-ниски от тези на петролните горива.

Освен това двете компании „вече тестват няколко комерсиални проекта за газова ферментация из целия свят”, според съвместното съобщение.

Фирмата от Ноза Зеландия вече е изпробвала технологията си в два завода в Китай и планира да построи две комерсиални съоръжения в страната през тази година, които трябва да заработят през 2014 година. Междувременно LanzaTech вече привлече някои „високопоставени“ клиенти със своите биогорива, включително авиокомпанията Virgin Atlantic. Последният отчет за устойчивостта на превозвача сочи, че компанията се стреми да направи демонстрационен полет с помощта на въпросното био-гориво по-късно тази година и планира да използва същото гориво „в търговски количества от 2014 г.”

greentech.bg


Вижте също...