pixel

Система 3-в-1 използва растителни масла за ток, топлина и охлаждане

Система 3-в-1 използва растителни масла за ток, топлина и охлаждане

Екип от изследователи от Университета в Нюкасъл е произвел система „3-в-1“, която осигурява микро-тригенерационна система (BMT) e прототип, работещ изцяло с необработени растителни масла. Машината осигурява охлаждане, отопление и електрическа енергия. Тази система от първо поколение е проектирана за използване в домовете, но има потенциала да се разрасне и прилага за по-големи търговски и индустриални сгради.

Системата е в състояние да използва много видове нерафинирани растителни масла – включително слънчогледово, рапично и др. BMT системата използва вид дизелов генератор, адаптиран за работа с отпадъчните мазнини. Генераторът е свързан с хибридна система за съхванение на електрическа енергия, както и система за трупане и обработка на данни, така че няма необходимост от връзка с електрическата мрежа.

С помощта на нерафинирани растителни масла, повечето отпадъчни, системата на практика ополозтоврява един често срещан отпадък, за да го превърне в енергия. Отпадъчната топлина от двигателя се възстановява и се използва за осигуряване на отопление и топла вода в дома. Тя също така служи за захранване на амонячен / изпарителен хладилник. Горивната ефективност е оптимизирана, като в батериите се се съхранява енергия по време на периоди на по-слабо търсене на електричество, за да се гарантира, че двигателят работи при голямо натоварване за възможно най-кратък период от време. За целта е използвана система с електронен регулатор.

Предизвикателството, според учените, е да се изработи система, която може да отговаря едновременно на по-предвидимите нужди за отопление и топла вода, както и на по-непредсказуемите търсения на електроенергия в едно малко жилище.

BMT системите не са нови при мащабните фабрики и заводи, но тази система е първата, която претендира, че осигурява висока ефективност и за малки помещения, а освентова използва отпадъчни и нерафинирани масла. Според учените, чрез използване на интелигентно контролиран процес, който комбинира съхранение, използване на отпадната топлина и ефективно охлаждане, системата може да се справи напълно с ежедневното потребление на енергия в един обикновен дом, както и с колебанията в потреблението в него.

Може да харесате още...