Система с прес фитинги – всичко, което трябва да знаете

UPONOR

Радиалният прес фитинг за многослойни композитни тръби е една от най-използваните тръбопроводни системи на европейските пазари. Нейният бърз, чист и безопасен монтаж прави системата една от най-предпочитаните водопроводни системи – надеждна и рентабилна алтернатива.

Преди няколко десетилетия, запояването е било основна водопроводна система, която по-късно е заменена с винтови фитинги. С появата си системата за пресоване на фитинги позволи много по-бърза и надеждна работа, както и безопасни условия на труд.

Какво представлява системата с прес фитинги?
Прес системата е създадена първоначално за медни тръби, но днес е често срещана както при композитните, така и при стоманените тръби. Идеята е да се създаде неразрушаваща се система във вътрешността на конструкцията на сградата – вътре в стените или пода.

Пресовите фитинги обикновено се използват във водопроводни системи с много разклонения и връзки. Пресовите фитинги се използват и в отоплителните системи. Фитинги с по-голям диаметър се използват за монтиране на системи за водоснабдяване и отопление, както и във вертикални щрангови тръби.

Какви са видовете пресови съединения?
Най-популярен е радиалният тип прес фитинг – корпус на фитинг, където специалният профил се поставя вътре в тръбата, а челюстите механично притискат металната втулка на фитинга върху тръбата.

Използва се също аксиално пресоване – нипелът се поставя хоризонтално в съединението преди да се разшири тръбата. За аксиално пресоване са необходими два инструмента. Този тип пресоване обикновено се използва с PE-X тръби.

UPONO_S

Кои характеристики на Системата за пресоване са важни за професионалистите?
За специалистите и проектантите е важно да знаят стойностите на водопропускливост. Проектантите трябва да планират тръбопроводната система (тръби и фитинги) в съответствие със стандартите EN ISO във всяка конкретна ситуация – клас на налягане, клас на използване и употреба на материали, сертифицирани за питейна вода.

Инсталационните специалисти избират системата за пресоване заради намаления риск от грешки. Самата работа се извършва за много по-кратко време, тъй като не е необходимо калибриране с някакъв специален инструмент – следвайте препоръките на производителя. Системите за радиално пресоване също така имат интегрирана функция за тестване, която води до течове в случай на непресовани фитинги. Фитингите ще протекат незабавно, ако не са били пресовани правилно.

Какво да проверите при избора на фитинги?
Фитингите трябва да са съвместими с тръбите. Това трябва да бъде доказано със съответната техническа документация. Същите стандарти са валидни и за фитингите, и за тръбите. Например, многослойната тръба/фитинг трябва да отговаря на изискванията на стандарт EN ISO 21003 (Многослойни тръбопроводни системи за инсталации в сгради за топла и студена вода. Част 2: Тръби) – съществуват няколко температурни класа според областта на употреба (водоснабдяване, отопление), няколко класа налягане (от 4 до 10 бара) – според този стандарт срокът на експлоатацията е 50 години.

Всички фитинги трябва да са съвместими с тръбите. Не е достатъчно да се съчетае профила или геометрията – различните производители на фитинги и тръби използват различен толеранс, така че размерите могат да варират значително. Одобреният от системата начин е да се избере производител на тръби и фитинги като една цялостна система.

В този случай изпитванията във фабриката се извършват по много по-високи стандарти – тестовете имитират дългосрочна експлоатация, различно налягане, интензивност на напрежение. Идеята е да имаме фитинги, които са по-здрави от тръбата, тъй като гаранцията се прилага за цялата система. Само системни компоненти от сертифицирани системи са 100% надеждни. Също така е важно да проверите дали гаранцията на производителя е валидна във вашата държава.

Кои са най-често срещаните грешки при работа със система за пресоване?
Понякога се използват несъвместими тръби и фитинги, несертифицирани фитинги за водоснабдяване, инструкциите за инсталиране не се спазват, несъвместими инструменти за радиално пресоване. Инструментите за радиално пресоване (механизмът и пресоващи челюсти) трябва периодично да се проверяват – след зададеното време или след определен брой пресования.

Системата за пресоване и хигиената на водоснабдяването – съвместими ли са?
Тъй като не е необходимо запояване, заваряване или залепване, системата за пресоване е идеална за хигиенни инсталации за питейна вода. Материалите, използвани при изработването на пресови съединения, не оказват негативно влияние върху качеството на питейната вода – всички те имат сертификати за тази цел. Пластмасовите съединения от материала полифенилсулфон (PPSU ) стават все по-популярни.

Корозията е един от аспектите, които трябва да бъдат взети под внимание. В отворените водоснабдителни системи кислородът винаги идва заедно с водата. Всички метални съединения в “мокри конструкции” (в бетон, мазилка) трябва да бъдат изолирани. При избора на предпочитания от вас продукт се препоръчва да следвате препоръките на производителя.

Тенденции и иновации на пазара
Поради многобройните си предимства, радиалните прес съединения са тук, за да останат за дълго време. Производителите на продукти продължават да правят нововъведения и усъвършенстват своите продукти, като се фокусират върху използваните материали, надеждни и бързи съединения с подобрен дизайн на дебита и улесняване на работата.

Решение Uponor S-Press PLUS
След 25-годишен опит в реалния живот и с над 500 милиона монтирани фитинги, Uponor сега е преоткрила системата за пресоване на фитинги за композитни тръби. S-Press PLUS е идеалното решение за осигуряване на постоянно уплътнени тръбни съединения. То е 100% съвместимо с настоящите многослойни тръби и инструменти на Uponor. Предлага се в размери от 16 до 32 mm както в метал, така и в пластмаса. S-Press PLUS е фитингът, който не признава никакви компромиси.

S-Press PLUS предлага най-много от комплекта уникални характеристики: здравина, безопасност, простота и интелигентност.

Здравина – издържа на най-суровите условия.

UPONOR

– Подобрено съединение между новопроектирания ограничителен пръстен и корпуса на фитинга за по-голямо натоварване и устойчивост на удар;
– Нов дизайн на корпуса и нипел от неръждаема стомана за голяма стабилност при големи механични сили;
– Новата месингова сплав за Uponor S-Press PLUS месинг и с повече от 20 години доказан материал PPSU за пластмасовите Uponor S-Press PLUS прави фитинга по-устойчив срещу мека вода, както и ниски концентрации на калциеви и магнезиеви йони;
– Материалът за контакт с вода е включен в положителния списък на 4MS; одобрен материал за контакт с вода за човешка консумация;
– Всички суровини, използвани за S-Press PLUS, са изключително устойчиви на корозия.

UPONOR

Безопасност – гарантира перфектния резултат от пресоване.

UPONOR

– Новият дизайн на нипела, изработен от неръждаема стомана, гарантира, че U-образните челюсти на Uponor могат да бъдат фиксирани по-прецизно от всякога. Невъзможно е да се пресова фитинга в грешна позиция;
– Бързо разпознаване на диаметъра: дори в тъмни и затруднени условия на строителния обект ще можете лесно и бързо да изберете правилния размер на фитинга; яркото цветово кодиране и големите номера на размерите върху пресовия индикатор са лесни за разпознаване дори от големи разстояния; съответстващото цветово кодиране на пресоващите челюсти ви показва кой инструмент да използвате;
– Уникален пресов индикатор върху нипела от неръждаема стомана позволява сигурна проверка дали е пресован или не; пресовият индикатор (фолио) се отстранява веднага след като съединението е безопасно;
– Прецизна функция за тестване на безопасността: фитингът ще протече незабавно, ако не е бил пресован правилно, дори и при много ниско налягане.

Простота – опростява планирането и инсталацията.

UPONOR

Нов дигитален дизайн на корпуса:
– Намалява дебита до 60%, което гарантира оптимален дебит във всички точки на употреба;
– Бързият монтаж в 3 стъпки ускорява инсталацията, тъй като не се изисква скосяване или калибриране;
– 100% обратно съвместима с всички съществуващи компоненти на Uponor.

Интелигентност – отговаря на всички ваши въпроси на място.

UPONOR

Иновативен QR код за незабавен достъп до:
– 24/7 инструкции и поддръжка за монтаж. Търсете в базата данни за конкретен отговор или например използвайте функцията eTools, за да попълните таблица за загуба на налягане;
– Вашата индивидуална база данни за проекти, където можете да добавяте бележки, снимки или да създавате сертификати;
– Създайте списък с артикули и поръчайте онлайн за вашия проект.

Фитингът Uponor S-Press PLUS е приложим за всички санитарни помещения, напр. за жилищно строителство и за обществени и търговски сгради. Заедно с Uponor Uni Pipe PLUS или Uponor MLC, той разполага със системни одобрения в цяла Европа за питейна вода, вкл. хигиенни одобрения.

S-Press PLUS е приложим и за отопление и охлаждане.

Водопровод: постоянната работна температура варира от 0°C до 70°C при максимално постоянно работно налягане от 10 бара. Температурата при краткосрочна неизправност е 95°C за период от 100 часа по време на периода на експлоатация.

Отопление: постоянната работна температура варира до 80°C при максимално постоянно работно налягане от 10 бара.

Температурата при краткосрочна неизправност е 100°C за период от 100 часа по време на периода на експлоатация.

За повече информация, продуктов каталог, документация и поддръжка на фитинги Uponor S-Press PLUS посетете Uponor.bg.

Може да харесате още...