Система за охлаждане, четири пъти по-ефективна от конвенционалните климатици

Екипът на Харвардския университет е разработил система за охлаждане чрез индиректно изпаряване, която може да охлажда въздуха, без да добавя влага, при много по-нисък разход на електроенергия в сравнение с традиционните охлаждащи устройства.

Изпарителното охлаждане е добре установена технология, която работи в много охладителни системи. Тъй като изпарителното охлаждане принципно увеличава влажността на въздуха, то е приложимо като алтернатива на традиционните климатични системи само в сух, горещ климат.

Предлагат се и системи за индиректно изпарителното охлаждане (IEC), които включват топлообменник за изолиране на изпаряващата се вода от въздуха. Тези IEC системи изискват много малко електроенергия, за да функционират, но според екипа от Wyss Institute и Центъра за зелени сгради и градове към Харвардския университет, те са много трудни за поизводство поради сложността на топлообменника. Това ги прави много скъпи и следователно неефективни.

Вместо това новата технология на екипа от Харвард, наречена Cold-SNAP (студен суперхидрофобен нано архитектурен процес), изразходва 75% по-малко енергия от традиционните климатици. Cold-SNAP комбинира керамика с ново повърхностно покритие, наскоро разработено в лабораторията на Wyss Institute. Наноразмерната грапавост на покритието го прави изключително водоотблъскващо, и когато се полага върху силно абсорбираща водата керамична плоча, се създава много ефективен топлообменник, който може ефективно да изолира изпаряващата се вода от охладения въздух. Предварителните проучвания показват, че системата Cold-SNAP е четири пъти по-ефективна от конвенционалните климатици.

Вижте също...