Системата Desigo TRA на Siemens вече има нови компоненти и функции

Системата Desigo TRA на Siemens вече има нови компоненти и функции

Потребителите на Desigo TRA ще могат да управляват ОВК системата, както и осветлението, чрез операторски панели, снабдени със сензорен дисплей.

Участието на Siemens в тазгодишното издание на специализираното изложение “Light + Building 2016“ във Франкфурт премина под мотото „Make your building more livable”. Събитието бе тематично насочено към технически решения, благодарение на които административни и обществени сгради могат да бъдат комфортни и същевременно енергийно ефективни. Сред акцентите в представянето бе и системата за цялостна автоматизация на помещения Desigo Total Room Automation (TRA).

Desigo TRA е система, която осъществява контрол на отоплението, вентилацията и климатизацията (ОВК), както и управление и регулиране на засенчването чрез единна стратегия за управление. Siemens представи още разширена гама контролери, както и нови функции и мобилно управление на Desigo TRA.

Системата за автоматизация Desigo TRA обхваща програмируеми и конфигурируеми станции за автоматизирано управление, сензори и задвижващи механизми. Siemens разшири своето портфолио в тази област и на изложението бяха представени широка гама от различни компоненти, подходящи за приложение в широк спектър  – от малки административни сгради до големи сградни комплекси с разнообразно предназначение. Компонентите включват компактни и модулни станции за автоматизация на помещения. Компактната станция за автоматизация на помещения с предварително програмирани стандартни приложения Desigo DXR2  се отличава с лесно инсталиране и експлоатация. Друг водещ продукт – модулната станция за автоматизация на помещения Desigo PXC3, е предназначена за програмиране на системите за ОВК, приложенията за контрол на осветлението и регулиране засенчването в по-сложни строителни инфраструктури.

Съществуващият набор от функции на системата Desigo TRA включва контрол на отоплението, активиране на контролерите за подавания обем въздух и автоматично регулиране на щорите в зависимост от ъгъла, под който падат слънчевите лъчи. Контролът на осветлението си осъществява с детектор за присъствие и гарантира необходимото осветление за всяко работно място през целия ден. Системата е с нова функция за годишната корекция на осветеността, която симулира ъгъла, под който падат слънчевите лъчи върху сградата в течение на годината, и го включва в управлението на Desigo TRA. Това позволява по-добро използване на дневната светлина, което от своя страна подобрява комфорта и енергийната ефективност на сградата. „Приятната работна среда в сградата повишава усещането за комфорт на служителите и има положително въздействие върху производителността. Затова допринасят главно оптимизираните характеристики като микроклимат, осветление и засенчване“, коментира Борис-Йоханес Нер, организатор на рекламната кампания на Siemens на продуктите за автоматизация на помещения.

На изложението „Light + Building“ Siemens демонстрира решението Smart Room Operator, което позволява управление чрез персонален компютър, смартфон, таблет или телефон. То поддържа функцията RoomOptiControl, която помага на потребителите да постигнат енергийно ефективна експлоатация на различните системи в помещенията. RoomOptiControl открива ненужния разход на енергия и го визуализира с помощта на символа Green Leaf. Ако консумацията на енергия е твърде висока, символът Green Leaf на устройствата за управление или Smart Room Operator променя цвета си от зелен на червен. Чрез просто натискане върху символа управлението връща обратно енергийно оптимизираната експлоатация на устройствата, а цветът на символа Green Leaf отново става зелен. Това позволява на потребителите активно да пестят енергия и да намаляват разходите, без каквато и да е необходимост от специализирани технически умения.

Системата Desigo TRA поддържа стандартен комуникационен протокол BACnet, което позволява безпроблемното й включване към платформата за управление на сградата Desigo CC. Използването на данните от Desigo TRA прави по-лесно централизираното управление на различните устройства. Например  данните за отделното помещение се визуализират графично в потребителския интерфейс на Desigo CC. Взаимодействието между автоматизацията на помещението и сградната автоматизация посредством Desigo CC дава възможност да се постигне енергийно ефективна, комфортна и надеждна експлоатация на една сграда.