Системи за обезвлажняване

По-голяма производителност при влажност под контрол

Фазата на съхнене на някои видове сирена е деликатен момент
Производството на сирена, без съмнение, заема важно място в родната млечна промишленост. За гарантиране на качеството на определени видове сирена е от съществено значение фазата на съхнене, преди да се премине към фазата на зреене.

Проблемът
За производителя е много важно фазата на съхнене да бъде кратка, независимо от евентуални,  неблагоприятни метеорологични условия. Дългото време, означава по-ниска производителност. Освен това, за предопочитане е да се минимизира свиването на продукта, който намалява размерите си през периода на съхнене.

Решението на MUNTERS
Традиционният метод е да се остави продукта в помещение с максимална температура 30°-35°С, за да не се промени качеството му, докато горната повърхност се уплътни. Този метод, обаче, изисква от 3 до 6 дни и води до значителна загуба на тегло на продукта (5%-7%).

Използването на системата за обезвлажняване MUNTERS позволява да се постигне перфектен резултат, като се работи не чрез температурата, която остава в диапазона 12°-20°С, гарантирайки качеството на продукта, а чрез влажността. Същата се поддържа на нива не по-високи от 25/30%. По този начин фазата на съхнене може да завърши в рамките на 24 часа със загуба на тегло само 1%-2%.

Предимства на използването на обезвлажнители MUNTERS:
– По-голяма производителност
Време на съхнене от 24 часа, вместо от 3 до 6 дни, независимо от климатичните условия.
– По-добро качество
Не е необходимо продуктът да се поставя при всока температура. Елиминиране образуването на мухъл и необходимостта от неговото отстраняване чрез измиване или механично.
– Икономия на енергия
Не необходимо да се загрява помещението за съхнене.
– Лесно използване
Обезвлажнителите MUNTERS са лесни за монтаж и употреба.
– Надеждност
Повече от 40 години MUNTERS произвежда сигурни и надеждни обезвлажнители, работещи при екстремални условия и в най-различни сектори.
Нашият опит е вашата сигурност.

MUNTERS – малко история
Историята на обезвлажнителите MUNTERS започва преди повече от 40 години, когато Карл Мунтерс, известен шведски изобретател, притежател на над 1000 изобретения, формулира принципа на обезвлажняване чрез абсорбция, откритие, което революционизира пазара в сектора.

Днес стуктурата на MUNTERS с 47 филиала, с над 150 000 инсталации по целия свят, с натрупания опит, с развитата сервизна мрежа е в състояние да предложи най-доброто решение в сектора на обезвлажняването.

Принципът на действие MUNTERS
Абсорбционните обезвлажнители MUNTERS базират изсушаващото си действие на специалния Ротор Honeycombe, състоящ се  от матрица, импрегнирана с високохигроскопичен материал, който формира хомогенна и постоянна структура. Въздухът от процеса преминава през ротора и излиза обезвлажнен. Топлият въздух за регенерация поема абсорбираната от ротора влага и я изхвърля навън като влажен въздух.

Въздухът, който преминава през ротора среща една изключително висока топлообменна повърхност. Достатъчно е да си представим, че хигроскопичния материал, съдържащ се на 1 m2 от ротора MUNTERS притежава вътрешна молекулярна площ, достатъчна да покрие 200 пъти един футболен стадион.

Високата обезвлажняваща способност на ротора Honeycombe не може да бъде сравнена с нито един от присъстващите в момента продукти на пазара.

Обезвлажнителите MUNTERS – решение за всяка нужда
Гамата от продукти покрива дебит от 50 до 130 000 m3/h  обработван въздух. На разположение са 4 типа ротори, специално проектирани за различни приложения. Като източник на енергия, освен електричеството може да се използва пара с ниско или високо налягане, а така също и газ. Всички уреди имат лесен достъп до компонентите за улесняване на тяхната евентуална подмяна.

Цялостната концепция на обзвлажнителите MUNTERS гарантира лесната им поддръжка и намаляване на непроизводственото време.

За повече информация и контакти – България Терм.