pixel

Слънчевата енергия и най-важните въпроси за соларните колектори

Hoval

Използването на безплатната слънчева енергия е отлична причина да изберете икономичната и екологична соларна система. Но какво трябва да знаем, когато правим избор? Ето отговорите на Hoval по този въпрос.

1. Колко важна е ориентацията на покрива за най-добрия възможен добив на слънчева енергия?
За да се използва пълноценно потенциалът на термосоларните слънчеви колектори, покривът трябва да бъде ориентиран в посока на най-силната слънчева радиация. Това означава, че в идеалния случай покривът трябва да е обърнат на юг. Добрите резултати обаче могат да бъдат постигнати и с ориентация от източна или западна посока – като западната посока е по-подходяща от изложението на изток. Това се дължи на факта, че външните температури се повишават следобед и следователно коефициентът на поглъщане е по-добър в западна посока.

Hoval

2. Слънчевите колектори работят ли при облачно време?
Термосоларните слънчеви колектори използват не само пряка слънчева радиация за генериране на енергия, но и дифузна светлина. Затова те нагряват водата също и в облачни дни, макар и не толкова силно. Най-голямо количество енергия се генерира през летните месеци, но в определени географски ширини отоплителната система може да бъде подпомогната от слънчевата енергия през хладните дни на пролетта, есента и понякога зимата.
Соларната система може да покрие между 50% и 70% от годишното потребление на енергия за затопляне на битовата гореща вода на едно семейство. Разбира се, тези резултати са по-високи, когато и външната температура е по-висока и слънчевите дни в годината са повече.

Hoval

3. Може ли слънчевите отоплителни системи да се използват и за по-големи сгради?
Слънчевите колектори за топла вода могат да се използват не само в малките домакинства като еднофамилни къщи. Те са много добър избор и в други типове сгради, като болници, офис сгради, промишлени предприятия и фабрики, както и в спортни центрове или търговски обекти. Колкото повече консумация на топла вода има в дадена сграда, толкова по-бърза е възвръщаемостта на инвестицията в соларната система.
За да бъде системата ефективна и да има баланс между инвестиция, разходи и икономии, системата трябва да бъде изчислена много прецизно от ОВК проектант. Преоразмерена система или недостатъчен брой колектори биха намалили добрите резултати.

Hoval

4. Слънчевите колектори имат ли нужда от специално покритие в студените зимни дни?
Слънчевите колектори са защитени от замръзване, ако преносът на топлина от бойлера за гореща вода към слънчевите колектори е обърнат. Това означава, че по време на поддръжката трябва да се проверява съдържанието на пропилен гликол, както и от контролната система да бъде правилно настроена температурата за защита от замръзване.

5. Слънчевите колектори имат ли нужда от специално покритие през горещите слънчеви дни?

HovalПреди да отговорим на този въпрос, първо е добре да уточним коя е опасната температура за слънчевите колектори и защо. Максималната температура за осигуряване нормална и безопасна работа на системата е 180°C. На снимката може да видите какво става с гликола при превишаване на тази температура. Течността се разделя на вода и гликол, водата започва да се изпарява, а гликолът променя структурата си, образуват се  „парцали“ и при охлаждане под 180°C двете съставки не могат да възстановят първоначалната си форма. Тогава течността трябва да бъде подменена.

За слънчевите колектори UltraSol, произвеждани от Hoval, не съществува никакъв риск. Тяхната конструкция е проектирана така, че температурата никога да не надвишава 167°C, това може да се провери в KeyMark сертификата им.

Поради факта, че слънчевите колектори UltraSol имат ниска температура на стагнация, те нямат нужда от допълнително термосоларно покритие, което да редуцира температурата им, както и няма нужда системата да бъде източвана, за да се предотврати прегравяне на бойлера.

Структурата на колекторите е проектирана така, че те да не надвишават тази температура и да не застрашават системата от прегряване. При достигане на безопасната температура от 167 градуса по Целзий, и при липса на консумация на топла вода, соларната система на Hoval влиза в режим стагнация. Спира се подаването на топлина към бойлера, докато не се охлади системата или не започне процес на консумация на топла вода.

Много внимателно трябва да изберете броя на колекторите, ако тяхната температура на стагнация е висока. Инсталацията в никакъв случай не трябва да бъде преоразмерена. Т.е. трябва да има достатъчно количество воден обем (бойлер, буфер, басейн), който да бъде затоплян и да не допуска прегряване на колекторите. В същото време броят на соларите не бива да бъде и много малък, защото така няма да постигнете икономии и използване на голяма част от безплатната слънчева енергия ефективно.

Понякога може да се окаже невъзможно да постигнете и двете едновременно и трябва да се правят компромиси.

Изборът на колектори с ниска температура на стагнация, каквито са Hoval UltraSol, Ви дава сигурност, че не е необходимо да поддържате по-голямо водно количество от необходимото и в същото време заложените като брой колектори ще бъдат достатъчни да постигнете 60-80% от необходимата енергия за затопляне на водата, използвайки безплатната слънчева енергия.

6. Можем ли да затопляме басейн със слънчеви колектори?
Отоплението на басейна изисква много топлинна енергия, поради което потенциалът за реализиране на спестявания е особено висок, когато се изполва слънчевата енергия за затоплянето му. Поради високата си производителност, термосоларните слънчеви колектори са идеални за екологично, ефективно и икономично отопление на басейни. Нетната площ на колекторите трябва да се изчисли прецизно, но бързата сметка е, че площта на колекторите е около 1/2 от площта на водното огледало на заткрит басейн или 2/3 от площта на водното огледало на открит басейн.

Hoval

7. Колко време отнема пускането в експлоатация на соларната система?

Пускането в експлоатация на една соларна система на едно семейно жилище може да отнеме в някои случаи до половин ден, но не и с Hoval.

Пускът на инсталациите с новата контролна система TopTronic E е изключително бърз и отнема около час.

8. Могат ли да се инсталират слънчеви колектори на вече съществуваща сграда?
Да – но има различни аспекти, които трябва да се вземат предвид. Като например видът на покрива, материалът, от който е изработен покривът, и изборът на оптимална система за закрепване на соларите към покрива.

Hoval

Състоянието на покрива също трябва да се провери, за да се гарантира, че той може да поддържа теглото на соларните колектори. Въпреки, че слънчевият колектор UltraSol® на Hoval тежи само 39 кг и е един от по-леките модели, проверката на общото тегло, което покривът може да носи е от изключителна важност. Най-важният аспект, който трябва да се има предвид при инсталирането на соларната система, е слънчевата радиация.

На снимката се вижда какъв % добив на слънчева енергия имаме при различните разположения на соларните колектори, както и тяхната географска ориентация.

9. Какъв е експлоатационният живот на соларната система?
При правилна работа и редовна поддръжка може да се приеме, че животът на системата може да бъде минимум 20 години.

Съвременната соларна система се състои от няколко различни компонента. За да се постигне ефективно и устойчиво решение, трябва да се използват само висококачествени компоненти и цялата система трябва да бъде професионално инсталирана и редовно поддържана и сервизирана.

Hoval

За повече информация е решения – Ховал.

Може да харесате още...