pixel

СЛЪНЧЕВИ КОЛЕКТОРИ BİSOLİD – НАЙ-ДОБРОТО РЕШЕНИЕ ЗА ТОПЛИНА ПРЕЗ ЛЯТОТО

С идването на пролетта домакинствата си отдъхнаха от големите сметки за ток, свързани с отоплението. Въпреки намалените разходи, ел.енергията, изразходвана за подгряване на вода за бита си остава и тя е разход, който е почти постоянен през цялата година. Внимателен поглед върху сметките за ток ще покаже, че ¼ от консумираната ел.енергия се пада на бойлера за битова гореща вода. Това, което може да се промени е да се използва друг енергиен източник за затопляне на водата, необходима за ежедневните ни битови нужди. Като възобновяем източник на енергия, плоските слънчеви колектори Bisolid на Екотерм Проект ЕАД представляват идеален начин да се възползваме от безплатната слънчева енергия, предоставена ни от природата.

Методът за набавяне на топла вода за бита с помощта на слънчеви колектори е всеизвестен. От Слънцето, като най-голям източник на енергия на Земята, до земната повърхност достигат около 1,35 kW/m2 всяка секунда. При климатичните условия в страната ни, 1 кв.м  колекторна площ може да усвои от 500 до 650 kWh енергия годишно. Или иначе казано, един битов бойлер може да бъде загрят 140 пъти в годината. Този безспорен факт ясно илюстрира изгодата от използването на слънчевата енергия за затопляне на гореща вода за битови нужди в домовете, за отопление, за басейни и др. различни индустриални процеси.

Професионалистите препоръчват два типа колектори, подходящи за слънчевите условия на нашата страна:
– плоски – при които абсорбиращата площ е равна на общата колекторна площ;
– вакуумни – при които абсорбиращият елемент е монтиран във вакуумна стъклена тръба.

Основните компоненти на един плосък слънчев колектор са: рамка (каса), прозрачно покритие (закалено стъкло), абсорбер и изолация. Абсорберът най-често се изпълнява от тъмна метална повърхнина (обикновено медни или алуминиеви ребра) и метални тръби (обикновено медни). Тръбите се запояват към металния лист (когато абсорберът е меден) или абсорберът се състои от отделни алуминиеви тръби с ребра. Когато върху колектора попадне слънчева радиация, част от нея преминава през прозрачното покритие и се поглъща от тъмната повърхност на абсорбера, която се загрява. Топлината се пренася чрез топлопроводност към течащия флуид в тръбния регистър на абсорбера.

Екотерм Проект ЕАД Ви предлага плоски слънчеви колектори с марка Bisolid (от ЕZINC – петият по големина производител на слънчеви колектори в световен мащаб), които осигуряват топла вода за битово потребление или поддържат отоплението, като покриват нуждите на консуматорите за периода април – октомври от 80 до 100%.

1. абсорбер;
2. прозрачно покритие;
3. изолация;
4. рамка;
5. каучукова гарнитура;
6. уплътнение на колектора;
7. долна плоча.

Колекторите Bisolid са с алуминиеви или медни абсорбери с черно покритие или с медни абсорбери със селективно (синьо) покритие. Качествената връзка между металната повърхнина и тръбите на абсорбера гарантират добър топлообмен и високата ефективност на работа. Топлинните загуби през касата на колектора са сведени до минимум с изолация от минерална вата или пенополиуретан при някои модели. Самата каса е изработена от специален алуминиев профил, уплътнен херметично със светлоустойчиви каучукови гарнитури. В завършен вид слънчевият колектор Bisolid е здрав, лек и с приятен дизайн. Контролът на всеки етап от производството в заводите на EZINC – фирма с повече от 30 години опит и традиции в производството на слънчеви колектори, хидравличните и топлотехническите изпитания, както и надеждната конструкция, гарантират високото им качество и дълъг експлоатационен срок.

Технически данни:

Това, което прави слънчевите колектори Bisolid изключително подходящи за българския пазар е оптималното съотношение между отлични технически параметри и разумно ниската цена на първоначалната инвестиция, напълно поносима от гледна точка на стандарта в нашата страна.

При растящите цени на електроенергията инвестицията в соларни съоръжения за бита е не само удачно, но и изгодно решение. За повече информация Екотерм Проект ЕАД моли своите клиенти да се обърнат към дистрибуторите из цялата страна или да разгледат уебстраницата www.ecotherm.bg.

Може да харесате още...