Слънчеви модули произвеждат зелена електроенергия за Дядо Коледа

Sharp Energy Solutions оборудва aрктическия свят на SantaPark Arctic World в Лапландия, който е и официалният град на Дядо Коледа, с 135 фотоволтаични модула. Инсталирането на слънчевата система намалява емисиите на CO2 в увеселителния парк и в същото време намалява разходите за енергия.

Всяка година над 100 000 гости от повече от 70 различни страни посещават Арктическия свят на SantaPark. Въпреки това, тъй като изменението на климата води до глобално нарастване на температурите, природата на Арктика е все по-застрашена. Например Финландският метеорологичен институт прогнозира драстично намаляване на снега през следващите 100 години.

Ето защо устойчивото и отговорно развитие е основен приоритет за света на SantaPark. Заедно с геотермалното отопление, соларните панели Sharp са екологично решение за хотел Arctic Treehouse, като същевременно осигуряват максимален комфорт за гостите на хотела.
Общо 135 Sharp NU-RD300 фотоволтаични модула са инсталирани за три сгради: 90 модула в хотел Arctic TreeHouse, 30 модула в „Santa Claus Secret Forest“ и 15 модула в „Arctic Forest Spa“. Те предлагат номинална мощност от 300 W, ефективност на модула от 18,3 процента и могат да издържат на натоварване от сняг до 5,400 Pa. Поради северното местоположение, летните месеци се характеризират с много слънчеви часове, но през зимните месеци има дълъг мрак. В ориентацията на модулите, следователно, се вземат мерки, за да се гарантира, че те са оптимално осветени през лятото от ранна сутрин до късна вечер.

Тъй като слънцето не залязва почти месец в средата на лятото, системата ще произвежда непрекъсната енергия през това време – около 280 kWh за 43 kWp за система и ден. В допълнение към тяхната устойчивост към екстремните метеорологични условия в Арктическия кръг, фотоволтаичните модули Sharp също са избрани заради стилния им дизайн, който е изцяло черен.


Вижте също...