Слънчеви панели с рекордна производителност

Учените от Института за изследване на слънчевата енергия ISFH в Хамелин, Германия са постигнали рекорден показател за производителност на силициевите слънчеви панели от 26,1%. За сравнение, текущите панели, предлагани в търговската мрежа са с производителност около 20%.

Увеличаването на преобразуването на слънчевата светлина в електроенергия става възможно чрез промяна в дизайна на панела. Поставени са два нови, тънки слоя оксидиран и кристализиран силиций между външната плоча и металния контакт. Германските изследователи обясняват, че оксидираните слоеве възстановяват унищожените атомни връзки на повърхността на слънчевата плоча и намаляват риска от загуба на електрически заряд по време на прехвърлянето от фотоклетката.

Досега технологията на пасивация на контактите не се използва широко в слънчевите панели, тъй като изисква използването на скъпи материали и сложни лабораторни процеси. Проектът DISC има за цел да обедини усилията на инженерите и производителите на соларно оборудване в цяла Европа и тази технология скоро да навлезе в масовото производство.


Вижте също...