pixel

Соларните покриви стават задължителни в щата Калифорния

Калифорния току-що стана първият американски щат, който въведе задължителни соларни покриви за новите къщи. Това става чрез новите строителни стандарти, одобрени от Калифорнийската енергийна комисия, които ще влязат в сила на 1 януари 2020 г.

Домовете, построени в Калифорния в следващите години, ще трябва задължително да бъдат оборудвани със системи за слънчева енергия. Новите изисквания ще увеличат разходите за изграждане на нов дом с около 9 500 долара, но ще спестят 19 000 долара за енергийни разходи и поддръжка в продължение на над 30 години, по предварителни данни.

Комисията заявява, че благодарение на новите стандарти емисиите на парникови газове ще намалеят толкова, колкото ако 115 000 стандартни автомобила излязат от употреба. Освен за произвежданата от жилищата слънчева енергия, нови стандарти се въвеждат и за топлинните облицовки (предотвратяване на пренос на топлината от вътрешността навън и обратно), изискванията за жилищна и нежилищна вентилация и изискванията за нежилищно осветление.

Не всички в Калифорния са убедени, че това е най-добрият път към чистата енергия. Според някои професори от Калифорнийския университет и икономисти в областта на енергетиката покривните соларни инсталации на жилищата са много по-скъп начин за преминаване към възобновяема енергия отколкото по-големите слънчеви и вятърни инсталации.

Може да харесате още...