pixel

Следваща стъпка при вятърната енергия: Stealth турбини

Следваща стъпка при вятърната енергия: Stealth турбини

Вятърни турбини, които не нарушават радарните системи на авиацията, може да станат комерсиална опция, твърди датският производител Vestas, позовавайки се на тестове.

„Тестовете ни показаха, че успешно сме адаптирали военната stealth технология за изработване на Vestas турбини, така че да могат да се поставят на различни места, които досега бяха ограничени заради радарните устройства”, уточняват от компанията пред Ройтерс.

Vestas са тествали успешно в Англия „stealth” ротор на турбина, като съоръженията за вятърна енергия са били разположени в близост до военни инсталации, летища и други радарни системи, без да нарушават тяхното функциониране.

Stealth технологията е разработена от американските военни служби. Тя започва да се използва в края на 50-те години на миналия век с цел да попречи на радарите да засичат шпионски самолети.

Stealth турбините са направени от материал, който поглъща радарния сигнал и може почти да елиминира отражението на вълните на радара извън турбината, обясняват от Vestas. Това е важна стъпка в комерсиализацията на този тип вятърни централи, която има потенциал да разкрие много нови локации за разполагането им.

Общо 20 гигавата вятърна енергия в момента е блокирана по света заради радарните системи, твърядт от Vestas. Компанията представи резултати от тестове на международен форум в Канада, които показват, че турбините със Stealth ротор достигат желаното намаляване на радарното отражение с до 99%, в сравнение със стандартните вятърни централи.

„Това означава, че когато вълните на радара достигнат турбината, само 1% се отразява обратно”, уточнява говорител на компанията.

Vestas работи над тази технология с английския си партньор QinetiQ от 2006 година, но все още турбините не са на пазара. Очаква се скоро те да бъдат развити като комерсиален продукт. Вероятно увеличението в цената им няма да е много съществено.

greentech.bg

Може да харесате още...