pixel

Слънчев панел сменя прозореца

Слънчев панел сменя прозореца

Днес слънчевата енергия е смятана за най-перспективния алтернативен източник на топлина и светлина в дома ни. Слънчевата светлина попада в дома ни през прозорците, и то в обилни количества, поне през летните месеци. Защо тогава да не ги превърнем в средство за генериране на екологично чиста електроенергия? Този въпрос явно са си задали създателите на Solar Window – южнокорейските дизайнери Jun-se Kim, Yu-jin Cho и Yu-jin Lee.

Те са решили да поставят на един традиционен прозорец вместо стъкло прозрачен слънчев панел, а на дограмата са монтирали стандартна розетка. Достатъчно е в нея да се включи кафе-машина, блендер, друга кухненска техника или дори хладилник, и ще имате на разположение екологична и безплатна електроенергия.
В много страни вече се използват слънчеви панели за затопляне на дома или на водата, като устройствата се монтират на стените или покривите със специални съоръжения. Концепцията Solar Window е иновативна именно с местоположението си – тя изцяло замества прозореца. Така миниатюрната домашна електростанция не изисква допълнително място за поставяне, не й трябва особена грижа или обслужване от специалисти. Включването към устройството става посредством обикновена розетка. С помощта на батериите може да се зареди всяко мобилно устройство, лаптоп, или да се включи към него лампа. Авторите на Solar Window са убедени, че с развитието на слънчевите технологии в най-близко бъдеще ще бъде възможно от нея да се захранват не само малки устройства, но и цялата налична битова техника – телевизори, микровълнови печки и всичко останало в дома.

standartnews.com

Може да харесате още...