pixel

Слънчева електростанция генерира енергия и нощем

elektro

Гениалният проект Gemasolar на стойност 425 милиона долара е разработен съвместно от специалисти на енергийната компания Masdar от Абу Даби и Torresol Energy – филиал на испанската инженерингова фирма SENER. Построяването на Gemasolar и пускането на станцията в експлоатация е отнело две години.

Gemasolar се намира в близост до град Севиля в Южна Испания и заема площ от 185 хектара. Централата се състои от 2650 масивни огледала, които фокусират слънчевата светлива в огромен приемник, разположен в центъра.

Gemasolar се отличава с иновационна технология за събиране на слънчева енергия през нощта. В присъединените към централата резервоари има разтопена сол, която се нагрява до 900 градуса, а след това се използва за производство на пара, която на свой ред задвижва турбините на електростанция.

Разтопената сол може да изработва електроенергия в продължение на 15 часа, което е напълно достатъчно за работа на електростанцията цяла нощ или при облачно време.

Според изпълнителите на проекта, иновационната централа ще се възползва от предимствата на слънчевото време в южна Испания, като ще гарантира производство на чиста енергия в продължение на 270 дни в годината, или три пъти повече от възможностите на други слънчеви електроцентрали.

Проектната изходна мощност на Gemasolar възлиза на 110 гигавата годишно, което е еквивалентно на количеството потребявана електроенергия от 25 хиляди испански домакинства.

greentech.bg

Може да харесате още...