pixel

Слънчевата енергия била по-подходяща за производство на водород

Слънчевата енергия била по-подходяща за производство на водород

Изследовател от американския университет „Дюк” твърди, че е най-удачно слънчевата енергия да се използва за производство на водород. По-рано тази седмица инженерът Нико Хотц разказа подробно за проучването си върху соларен панел, проектиран да генерира водород от слънчевата топлина – експеримент, за който съобщава CNET.

Водородният газ, който се получава след разпадане на водата под въздействие на ток, може да бъде съхранен и употребен за създаване на електричество в горивна клетка. Благодарение на експериментите си, Хотц установил, че неговата система ще произвежда повече използваема енергия от слънчевите фотоволтаични панели, които превръщат слънчевата светлина директно в електричество. Също така, ученият изчислил, че и разходите ще са по-малко.

Досега са били правени опити за създаване на водород от слънчевата енергия, но новата система на Хотц използва техника, която разчита на метанола, известен още като дървесен спирт, и на нано-катализатор.

Под стъклената част на колектора на Хотц се намират медни тръби, облицовани с алуминий и алуминиев оксид, които пренасят вода и метанол. Щом течността се нагрее до нужната температура, се добавя катализатор, който причинява разпадане на водородните атоми. След това водородният газ се прекарва по тръбопровод и се изпомпва в резервоар, откъдето може да бъде изнесен, за да произвежда електричество в горивна клетка.

При обикновените соларни панели, слънчевите клетки, стимулирани от светлината, отделят поток от електрони с ефективност от 9 до 20 процента, в зависимост от материала, от който са направени клетките. Според Хоц, производството и съхранението на водород в горивни клетки би било по-резултатно от използване на фотоволтаични панели и батерии за съхраняване на енергията.

Проучването засяга и възможността за внедряване на водорода като гориво, което да се употребява в домакинствата, особено в тези, които са извън централната електрическа мрежа.

Също така слънчевите колектори могат да бъдат използвани за получаване на гореща вода вместо електричество, а именно този вариант е смятан от повечето специалисти за най-удачен.

greentech.bg

Може да харесате още...