pixel

Слънчевата енергия е покрила 10% от лятното потребление в Япония

Соларното производство на електроенергия е допринесло за около 10 процента от пиковите енергийни доставки през това лято при девет основни комунални дружества в Япония. Това се равнява на енергията от повече от 10 ядрени реактора, съобщи местният вестник Asahi.

Въпреки, че слънчевата енергия представлява само около 2 процента от годишното производство на електроенергия в страната, благоприятните летни условия са увеличили мощностите в този сектор. Генерирани са около 15 гигавата енергия към началото на август, се казва в документа.

Япония налива милиарди долари в инвестиции в чиста енергия след въвеждането на програма за преференциални изкупни цени през 2012 г. Тяхната цел е да помогнат на третата най-голяма икономика в света да преодолее зависимостта си от ядрената енергия след катастрофата Фукушима през март 2011 г.

Проучването на Asahi показва, че съотношението между слънчевата и останалата енергия в пиковите часове е било най-ниско при Hokuriku Electric Power – 5,9%, а най-високо – при Kyushu Electric Power – 24,6%. Делът зависи най-вече от достъпа до достатъчно земя с благоприятни слънчеви условия.

Общата инсталирана соларна мощност, която се ползва от преференциалната тарифа, е достигнала повече от 24 гигавата в края на месец април, според правителствени данни.

Може да харесате още...