pixel

Слънчеви клетки с боя достигат КПД над 12%

Слънчеви клетки с боя достигат КПД над 12%

Учени от лабораторията по фотоника LPI създадоха малка слънчева батерия с чувствителни бои. Твърди се, че КПД на разработката достига 12,3%, което е пробив в областта.

При предишни подобни изпитания бяха постигнати средно 8%. Най-голямото достижение датира от април 2011 г., когато бе отчетен КПД от 10,6%.

Батерията е зелена не само в преносен, но и в буквален смисъл – цветът на слънчевата клетка е зелен. Специалистите от LPI са заменили привичните за този клас продукти рутений и йод с порфирини и кобалт. Порфирините са производни на порфина, които влизат в състава на небелтъчната част от молекулите на хлорофила, хемоглобина и някои ферменти.

Благодарение на своите уникални физически и химически свойства, порфирините привличат вниманието на химици, биолози, медици и специалисти в областта на оптиката и материалите.

В случая, съчетаването на порфирини и кобалт е позволило на учените от Швейцария да подобрят процеса на обмен на електрони в слънчевата клетка, да повишат нивото на поглъщане на светлина и да увеличат напрежението, създавано под въздействие на слънчевите лъчи.

Теоретично възможният КПД на чувствителните панели достига 30%. Швейцарската разработка дава надежда, че силициевите слънчеви клетки.

greentech.bg

Може да харесате още...