pixel

Слънчеви лалета правят ток за Етиопия

Инвестициите в слънчеви енергийни иновации не са свършили. Тези странни лалета за добив на слънчева енергия се появиха постепенно в Израел, Испания, а сега и Етиопия.

Лалетата се казват Aora и наскоро етиопското правителство започна пилотен проекти за използването има за устойчиво развитие.

Лалетата Aora събират слънчева енергия чрез 50 малки огледала. Те фокусират енергията за загряването на масло и въздух, създавайки налягане, което на свой ред задвижва турбини в лалетата. Турбините генерират електричество. Разтворът се движи без пара и вода – нещо важно за места, където няма вода.

Етиопия има амбиции да развива икономиката си бързо и за целта строи язовира „Ренесанс“, който ще отклонява вода от Нил в Египет, за да произвежда хидроенергия. Но дори когато това чудо заработи, добиването на достатъчно енергия за народа ще отнеме още много време.

Ето тук се намесват лалетата Aora. Те могат да произвеждат необходимата енергия за училищe, болници, за индустрията, за хладилно съхранение на храни в промишлеността и в дома.

Aora могат да работят на ниво общност или село, осигурявайки електричество дори и по време на облачно време или дъждовни дни, когато устройството превключва безпроблемно на биогорива.

За разлика от големите CSP системи, Aora се нуждае по-малко от декар, или 3 500 квадратни метра, за един модул. Всеки модул може да осигури 100 киловатчаса на електричество от слънчева енергия, както и 170 kW топлинна енергия. Хелиостатите в системата следват слънцето.

Системите Aora са модулни и цели ферми от Aora лалета могат да заработят дружно, свързани в мрежа.

greentech.bg

Може да харесате още...