pixel

Слънчевите инсталации тази година ще достигнат рекордните 45GW

Слънчеви разработчиците ще инсталират рекорден капацитет – цели 44,5GW  – през настоящата година. Това се равнява на почти 21 на сто увеличение спрямо същия период на миналата година.

Цифрите са от нов пазарен анализ на Bloomberg с участието на девет анализатори и компании. Водещ фактор е продължаващият оптимизъм за процъфтяващия китайския пазар, който се превърна в световен лидер за първи път миналата година.

Държавна подкрепа за соларните фотоволтаични проекти в Китай помогна да се намалят  разходите за монтаж и ускори растежа в целия отрасъл. Процъфтяващите пазари в Япония и САЩ , които се очаква да инсталират нови 10,5GW и 5,3GW през 2014 г., също помагат да се компенсират по-ниските постижения на инсталаторите в Европа.

Китайските соларни разработчици са инсталирали около 12GW нов фотоволтаичен капацитет миналата година и могат да добавят още повече през 2014 г., според анализаторите на Bloomberg New Energy Finance (BNEF). Все пак възможностите за голям скок в новите инсталациите не са безкрайни заради факта, че правителството е определило таван от 14GW за настоящата година.

В световен мащаб индустрията си възвръща инерцията, според доклада. Миналата година нова новите мощности са се увеличили с 20,3 на сто, след ръст от скромните 4,4 на сто през 2012 година. Глобалните инвестиции в соларни инсталации възлизат на 102 млрд. долара през 2013 г., според BNEF.

greentech.bg

Може да харесате още...