pixel

Слънчевите мощности в Европа нараснаха със 120% за година

Слънчевите мощности в Европа нараснаха със 120% за година

Инсталираните нови фотоволтаични мощности в Европейския съюз са нараснали със 120% през 2010 г. спрямо предходната година. Това показват статистически данни, обобщени в доклад на експерти и инженери за сайта “Наблюдател на възобновяемата енергия” (Observ’ER).

Миналата година в общността са монтирани 13 023 мегаватпика (мВтР – при най-голямо натоварване) фотоволтаици спрямо 5918 през 2009 г. Така общо в ЕС вече работят над 29 000 мВтР слънчеви електроцентрали. В това не са включени инсталираните системи, които чакат свързване към електрическите мрежи. Изчислена на човек от населението, соларната мощност е нараснала от 32.6 ватпика на 58.5, показва статистиката от доклада “Фотоволтаичен барометър”.

Водеща сред държавите членки е Германия, в която миналата година са монтирани 7411 мВтР, следвана от Италия (2321), Чехия (1490) и Франция (719). България се нарежда на 14-о място с 11.5 мВтР за 2010 г., което е над два пъти повече от инсталираната фотоволтаична мощност година по-рано – 4.3 мегавата. Място по-назад в класацията изненадващо заема слънчевият Кипър с по-малко от 3 мегавата от фотоволтаика. Според доклада Ирландия и Латвия въобще не развиват този тип енергетика.

Експертите обясняват огромния ръст на пазара с двете последователни години на рязък спад в разходите по тези проекти. В началото на 2009 г. инсталационните плащания за най-малките централи (под 100 киловатпика) са били близо 4000 евро на киловатпик, а година по-късно са намалели с около 1000 евро, показва справка с Германската асоциация на соларната индустрия. В началото на 2011 г. разходите допълнително са спаднали до 2546 евро на киловатпик.

Според “Наблюдателя на възобновяемата енергия” тенденцията на спад на разходите ще продължи и ще достигне нови, по-ниски нива. Така до няколко години в страните с относително високи цени за производство на електричество цената на енергията, произвежда у дома от соларни панели, ще се изравни с тази, продавана от търговците на ток, прогнозира Европейската асоциация на фотоволтаичната индустрия (ЕPIA).

Спадащите разходи свариха неподготвени повечето национални схеми за насърчение на зелената енергия, коментират авторите на доклада. Разликата между инсталационните разходи и нивата на субсидиране предизвика спекулации и необуздани разноски за потребителите. Лошото управление и планиране на насърченията вероятно ще навредят на растежа на европейския пазар в следващите няколко години, изтъкват експертите.

Много държави членки ще последват примера на Испания, която преди две години въведе много силен контрол върху развитието на соларния си пазар. Поради първоначално високите субсидии Испания все още разполага с огромно количество инсталирани централи – над 3800 мегавата. Пред нея е само Германия със 17 370 мегавата.

Произведените количества електрическа енергия от слънцето също се увеличават – от 14 370 гигаватчаса през 2009 г. на 22 450 гигаватчаса миналата година. Водачи са Германия, Испания, Италия и Белгия. Анализаторите обаче отчитат нарастващата роля на Китай в производството и доставката на соларни компоненти. Китайски компании държат около 38% от производството на фотоволтаични клетки в света, следвани от германските (15.4%), японските (12.4%) и тайванските си конкуренти (12.1%).

Тенденции

– Анализаторите очакват общо увеличаване на дела на слънчевия ток в крайното потребление. Само в Германия до края на 2011 г. делът ще достигне 3% спрямо 2% в края на миналата година.
– Пазарът в Италия прегрява. Целта на страната до края на десетилетието е да инсталира 8000 мегватпика фотоволтаици, но анализаторите очакват над 6200 мегавата да заработят в близките години.
– През 2010 г. в Чехия са инсталирани близо 1500 мегаватпика фотоволтаични мощности. Напълно неподходящите свръхстимули за тази технология са предизвикали прегряване на пазара. Една от основните причини е малката разлика между изкупните цени за енергията от малки и големи инсталации – близо 50 евроцента на киловатчас. За да охлади наплива, правителството въведе данък за производителите на слънчев ток.
– Натоварването на номинална мощност на фотоволтаиците варира силно в различните държави. За 12 месеца в Германия соларните системи работят средно 900 часа, докато в Испания те генерират ток почти 1700 часа.

dnevnik.bg

Може да харесате още...