pixel

Слънчево фотоволтаично фолио се развива като килимче

Системите за слънчева енергия стават все по-лесни за инсталиране благодарение на иновациите в технологиите. Най-новата от тях се нарича „развиващият се масив“. Джон Хингли и неговият екип от компанията за възобновяема енергия „Renovagen“ са проектирали PV система, която се развива като килимче. Този гъвкав и лесен за транспортиране модул има възможността да „доведе“ алтернативната енергия на места, за които досега това е изглеждало невъзможно.

„Развиващият се масив“ лесно може да се достави до всяко отдалечено място с лек автомобил (евентуално 4×4). След това фолиото  се привързва към задната част на колата и се изтегля от макарата, при което модулът се развива буквално като чердже – за секунди. На своя уебсайт Renovagen твърди, че тези панели са в състояние да генерират до 100 KWP – 10 пъти повече енергия, отколкото други лесно транспортируеми слънчеви панели, достъпни на пазара днес.

Според Renovagen, стандартните твърди соларни модули изискват 22 часа на човешка работа, за да се инсталират. През това време тънките, гъвкави листове могат да се въведат в употреба само за 2 минути. След като се разгънат на земята, панелите могат да бъдат закрепени, за да издържат на силни ветрове. След само пет минути на настройване с помощта на двама души, „панелите“ са готови за генериране на слънчева енергия. В основата на системата пък е прикрепена комбинация от батерии и инвертори.

Тази гениална разработка е подходяща за големи площи с приблизително равен терен, например отдалечени лагери или военни бази. Те имат способността да осигурят енергия незабавно за области, засегнати от природни бедствия.

„Това е нещо като микрогрид в кутия,“ разказва Хингли пред Гардиън. „Има си всички компоненти, интегрирани вътре, така че може да работи като 24-часов микрогрид“.

В момента Renovagen търси обществено финансиране за своя хитър проект.

greentech.bg

Може да харесате още...