pixel

Слънцезащитни сенници от „разцъфтяваща“ дървесна дантела охлаждат кули-близнаци

Нюйоркското архитектурно студио REX е проектирало тези кули-близнаци за една медийна група, акцентирайки на слънцезащитните й сенници от „разцъфтяваща“ дървесна дантела. Известна като „машрабия“, тя ще защитава сградите от прекомерното слънчево греене и ще ги пази от прегряване.

„Машрабия“ е арабското наименование на вид дървесни сенници, които се поставят на прозорците и представляват „дантела“ от резбовано дърво, в което са вдълбани различни фигури и шарки.

След като установили, че стъклото „от пода до тавана“ не е подходящо за сградите в ахритектурата на Близкия изток заради ужасно слънчевите и горещи климатични условия, архитектите от студиото започнали да проектират външни структури за засенчване, които да защитават двете сгради от прекаленото слънчево греене.

За целта REX замислили тези прибиращи се екрани от „машрабия“, които да покриват двете медийни кули – близнаци. И клиентът, и бюджетът на този проект се пазят в тайна, но е ясно, че става дума за медийна група и нейната централа някъде в Близкия изток.

Двете страни на всяка кула ще са засенчени от прибиращите се сенници с диаметър 14 метра. Когато слънцезащитните екрани се докоснат един друг, те ще образуват „машрабия“. Това е било и желанието на медийната компания – „за сливане на сградите с местната иконография“.

Екраните реагират на движение на Слънцето по небето и да се отворят незабавно, а през нощта LED светлини, вградени в структурите за засенчване, ще създават масивна медийна стена стена с размери 220 на 220 метра, която ще излъчва съдържанието на медийната група в реално време – и то ще се вижда отдалеч.

От гледна точка на въздействието на проекта върху околната среда, засенчването на интериора чрез сенниците ще помогне да се намали натоварването на климатичните системи, което от своя страна ще означава пестене на енергия. LED осветлението също ще работи за намаляване на потреблението на енергия.

greentech.bg

Може да харесате още...