pixel

Словак оглави Енергийната харта

Новият генерален секретар на Секретариата на Енергийната харта е д-р Урбан Руснак, който ще встъпи в длъжност в началото на 2012 г., съобщи пресдирекцията на министерство на икономиката, енергетиката и туризма след завършване на 22-тата среща на Конференцията на Хартата, чийто домакин бе София. Руснак сменя на този пост Андре Мерние, чийто мандат изтича в края на тази година.

За поста генерален секретар се бориха още Славчо Нейков и проф. Серджо Гариба от Италия. До момента  Нейков е директор на Секретариата на Енергийната общност във Виена, а Гариба енергиен експерт в италианското външно министерство. Към Хартата са се присъединили или подписали договора за нея 51 държави.

От икономическото министерство посочиха, че държавите-членки са изразили предпочитания към кандидатурата на д-р Урбан Руснак, която е получила значителна преднина пред останалите. В дух на сътрудничество и за да не блокират избора на нов Генерален секретар, България и Италия се присъединиха към постигнатия консенсус за кандидатурата на г-н Руснак. Аргументът на двете държави за това решение е да бъде избегната ситуация, която би оказала негативно влияние върху имиджа на Енергийната харта, се посочва в съобщението.

3e-news.net

Може да харесате още...