pixel

SmartLight осветява със слънчева светлина тъмните части на интериора

SmartLight осветява със слънчева светлина тъмните части на интериора

Изследователи от Университета на Синсинати са разработили технология, която може да допринесе за намаляване на разходите за енергия за осветление чрез осветяване на стаите с…. естествена светлина. Системата „SmartLight“ е проектирана да доставя пряка слънчева светлина в тъмните вътрешни стаи, разположени в най-вътрешните части на сградите, без да се изисква инсталиране на нови кабели, канали, тръби. Системата също така позволява излишната светлина да бъде използвана и съхранявана централизирано, за да осигури енергия за електрическо осветление и в облачните дни.

В основата на системата са малки електрофлуидни клетки с ширина само няколко милиметра, които са пълни с течност, която има оптични свойства като стъкло или даже по-добри. Повърхностното напрежение на тази течност може да бъде манипулирано бързо, за да се трансформират клетките в лещи или призми за контрол на слънчевата светлина, преминаваща през тях. Тази манипулация се захранва от фотоволтаични модули, вградени в клетките, и се нуждае от 10 000 до 100 000 пъти по-малко енергия, отколкото се използва от традиционната крушка с нажежаема жичка.

Клетките са подредени в тясна „решетка“, която се монтира близо до горната част на прозореца и може да се използва за насочване на пряка слънчева светлина към тавана, за да осигури осветление на стаята. Светлината може да се насочи към конкретни уреди в стаята или за локално осветление на работното пространство. Освен това светлината може да бъде предавана през стаята точно под тавана до друго помещение, което преди това е било тъмно и мрачно или осветявано само с изкуствено осветление.

„Използвате пространство, което така или иначе вече е на разположение“, казва Джейсън Хайкенфелд, разработил системата заедно с Антон Харфман. „Дори и да искам да преоборудвам съществуващата архитектура, пространството е налице“. Освен това не е нужно да се монтира нещо голямо и обемисто с мотори и въртящи механизми, добавя той.

Вместо с тривиалните стенни ключове, SmartLight се включва и управлява чрез смартфон приложение, което ще позволи на потребителите да задават своите предпочитания за осветление и системата автоматично да настройва осветеността на помещението. Екипът казва, че тъй като индивидуалните клетки са в състояние да реагират на променящите се нива на осветеност бързо, SmartLight може да осигури постоянни нива на осветеност през целия ден.

Тъй като обичайно в слънчев ден се произвежда изобилие от светлина, има излишък и системата може да насочи тази енергия към централизирана  система за съхранение. Това ще осигури енергия за осветление през нощта или в облачни дни. Складираната енергия може да се използва за други електрически приложения, като например за отопление и охлаждане.

Въпреки че екипът в момента търси финансиране, за да се привлече вниманието на държавните институции или партньори от промишлеността, за да пуснат SmartLight на пазара, Хайкенфелд казва, че голяма част от технологията за изработката на SmartLight е вече налична и това прави системата жизнеспособна.

greentech.bg

Може да харесате още...