София купува 20 000 климатици и печки на пелети за семейства, които се топлят на дърва

Ще мият улиците 24 пъти догодина като част от мерките за по-чист въздух

Столичната община ще купи климатици и печки на пелети на 20 000 семейства, които сега се топлят на дърва. Подмяната трябва да е факт до началото на 2022 г. и ще се реализира по няколко проекта. Това съобщи зам.-кметът на София по екология Йоана Христова на семинар за бюджет 2019 на столицата в Правец.

По Оперативна програма “Околна среда” София ще кандидатства за 44 млн. лв. Проектът е на два етапа – първо трябва да подготвим поредица от анализи, за да определим кои са най-подходящите уреди – климатици, печки на пелети, включване към топлофикация или газификация. С приоритет ще се подменят инсталациите за отопление в санирани сгради. Предвиждаме максимално кратки срокове за изпълнение, обясни Христова.

Подмяната на инсталациите на домакинства, които се топлят на твърдо битово гориво, се предвижда и по проект по програма Life+. Освен това общината подготвя пилотна програма, с която ще финансира покупката на филтри за комините на частни сгради. По европейски проект предстои да се поставят първите 25 филтъра на частни сгради.

Знаете, че 55 000 домакинства в София се топлят с твърдо битово гориво. Целта ни е до началото на 2022 г. да подменим инсталациите на 20 000 семейства. Това са част от мерките за подобряване качеството на въздуха, обясни Христова.

През 2019 г. улиците в столицата ще се мият и метат по-често като част от мерките за по-чист въздух. От сегашните 12 пъти годишно миене за догодина се предвижда улиците да се мият 24 пъти. С 24% се увеличава машинното метене за сметка на ръчното. Улиците с градски транспорт вече ще се мият само от машини. С цел превенция срещу нерегламентирано горене ще се увеличи и събирането на едрогабаритни отпадъци. Над 50 контейнера за стари дрехи и текстил ще бъдат поставени из града в следващите месеци, добави Христова.

Подготвя се и устройствен план за изграждане на общински център за биомаса в “Хан Богров”. Той ще произвежда пелети за общински сгради – например детски градини и училища.

Част от животните в зоопарка, както и приюта за кучета в Горни Богров, да се отопляват с фотоволтаични инсталации предвижда общината. За реализацията на идеята ще се търси финансиране.


Вижте също...