pixel

„Софийска вода“ иска поетапно увеличение на цената на водата

Ново поскъпване на водата е заложила „Софийска вода“ в петгодишния си бизнес план, който трябва да влезе в сила от 1 януари, 2017 г.  Според разчетите от 1 януари в София цената на водата трябва да бъде увеличена с 0,19 лв. за кубик с ДДС и да достигне 2,01 лв. при 1,82 лв. в момента. Поскъпване е предвидено и за всяка от следващите пет години – до 2021 г., когато цената на водата в столицата би трябвало да достигне 2,63 лв. за кубик, с ДДС.

Ако Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри разчета на концесионера, това ще бъде поредното поскъпване в рамките на няколко месеца. От 1 май цената на водата в столицата бе увеличена с 3,4%, или с 0,06 лв. за куб м., с ДДС, въпреки първоначалните искания на „Софийска вода“ за ръст от 21%. В мотивите си от ВиК оператора изтъкнаха, че цената в столицата не е променяна от 2012 г., а разходите за поддръжка, ремонти и амортизации се увеличават.

ВиК дружествата имаха срок до 30 юни да внесат в КЕВР своите бизнес планове и заявления за нови цени от 1, януари 2017 г.

segabg.com

Може да харесате още...