pixel

Софийската „Топлофикация“ с дела за 250 млн. срещу длъжници

„Топлофикация София“ има висящи съдебни дела към неизрядни платци за над 250 млн. лева. Това става ясно от публикуваната в Комисията за финансов надзор (КФН) допълнителна информация към междинен финансов отчет за дейността на дружеството за първото шестмесечие на годината.

От „Топлофикация“ обясниха, че в тази сума влизат и натрупаните върху дълговете лихви, а заведените дела са както срещу граждани, така и срещу фирми с неплатени сметки.

От месеци омбудсманът Мая Манолова се бори за премахването на юрисконсултските възнаграждения, които дружеството си начислява за всяко дело. При започнато производство на потребителя се начислява около 300 лв. такса за юрисконсулт.

Само от началото на годината монополистът е завел нови 5000 дела срещу неизрядни платци, но тенденцията е да се увеличават споразуменията, обясниха от компанията.
„Топлофикация София“ очаква загуба в размер на 63 млн. лв. към края на 2016 г., става ясно от документа, подаден в КФН.

За първите шест месеца на годината приходите от топлинна енергия намаляват с 27,88% спрямо 2015 г. Като причина от дружеството посочват както намаленото производство, така и по-ниските цени, определени от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Произведената топлинна енергия е с 12,6% по-малко от предвиденото в бизнес плана на дружеството, а тук основният виновник е по-топлото време и по-късият отоплителен сезон, който е завършил с близо месец по-рано, в началото на април, за разлика от 2015 г.

trud.bg

Може да харесате още...