pixel

„Софийски фестивал на науката“ и „Модерният иконом Мелиса“

„Софийски фестивал на науката“ и „Модерният иконом Мелиса“

На 9 май 2013 г. се откри третото издание на „Софийски фестивал на науката“, организиран от Британски съвет. Mлади изобретатели от София Тех Парк участват в събитието с демонстрационен модел „Умна къща“.  Учениците Любомир Янчев и Христо Стоянов са проектирали „Модерният иконом Мелиса“ (modernsteward.com) – свободна система за автоматизация на дома, която позволява управлението на различни електроуреди чрез глас или през уеб интерфейс. Поради специфичната архитектура на „Модерният иконом Мелиса“ лесно могат да се добавят още електрически уреди, които да бъдат управлявани чрез системата.

„Умна къща“ ще бъде на разположение на посетителите на фестивала от 9 до 12 май, в зона 42, пред театър „София“. Всеки ще може да изпробва възможностите на „Модерният иконом Мелиса“, като задейства с гласови команди щорите на прозореца, телевизора, лампите, кафеварката и др. електрически уреди. Пространственото оформление на „Умна къща“ е дело на студентите от Детска архитектурна работилница.Младите изобретатели – Христо Стоянов и Любомир Янчев са наградени за проекта „Модерният иконом Мелиса“ в състезанието “Млади таланти” на МОМН през 2012 г., а софтуерът за управление на домакинство чрез гласови команди е бил представян и на престижното международно състезание за млади учени EUCYS в Братислава.

Няколко месеца след подписването на договор с Оперативна програма „Конкурентоспособност“, София Тех Парк стартира поредица от дейности в подкрепа на младите предприемачи и изобретатели, преди изграждането на комплекса през 2015 г.София Тех Парк се осъществява по оперативна програма “Конкурентоспособност”. Европейската безвъзмездна финансова помощ е 42,5 млн. евро, а останалите 7,5 млн. евро са съфинансирани от българската държава.

computerworld.bg

Може да харесате още...